StoryEditor

Najhorší prípad streľby v dejinách USA. K útoku s 59 mŕtvymi sa prihlásil Islamský štát

02.10.2017, 08:26
Zranených je po útoku strelca v Las Vegas 515 ľudí.

Strelec v Las Vegas zabil najmenej 59 ľudí a viac ako 500 zranil. Potvrdil to miestny šerif Joseph Lombardo. Streľba sa odohrala pri jednom z hotelov počas hudobného festivalu Route 91 Harvest, píše CNN.

Ide o najsmrteľnejší prípad masovej streľby v dejinách USA. Doteraz bol najhorší takýto prípad v Spojených štátoch útok v gay klube v Orlande na Floride z júna 2016, ktorý si vyžiadal 49 mŕtvych a 53 zranených.

Lombardo tiež zverejnil totožnosť muža, ktorý strieľal po účastníkoch koncertu country hudby z blízkeho hotela. Ide o 64-ročného Stephena Paddocka. Polícia už našla aj ženu, ktorá sa so strelcom v hoteli ubytovala a po ktorej pátrala. Ide o Marilu Danleyovú.

Masová streľba počas koncertu v Las Vegas 19:51 Teroristický čin to zatiaľ nie je O motívu masakry v Las Vegas sa zatiaľ len špekuluje, čo znemožňuje zaradiť streľbu 64-ročného Stephena Paddocka medzi teroristické činy. Útok sa tradičným definíciám terorizmu vymyká, upozornila dnes agentúra AP s odvolaním sa na mienku vyšetrovateľov a psychológov. 18:49 On znova nabíja, utekajte Svedkovia útoku v Las Vegas, pri ktorom Stephen Paddock zabil najmenej 58 ľudí, popísali, že si pri masakre snažili hlavne pomáhať. Jedni prerazili nákladným autom prekážajúci plot, ďalší prinútili ľudí okolo seba k úteku, iní vynášali zranených ľudí. Viac čítajte tu 17:54 Kiska je pobúrený Prezident Andrej Kiska je pobúrený streľbou na koncerte v americkom Las Vegas. "Som pobúrený. Toľko nevinných ľudí zomrelo, toľké rodiny trúchlia," uviedol prezident.  17:52 Strelec "nemá žiadnu súvislosť s medzinárodnou teroristickou organizáciou" "V tejto chvíli sme zistili, že nemá žiadnu súvislosť s medzinárodnou teroristickou organizáciou," povedal o strelcovi Stephenovi Paddockovi médiám agent FBI. 17:47 Počet mŕtvych vzrástol na 58 Lasvegaský šerif Joseph Lombardo oznámil, že počet mŕtvych sa zvýšil na 58. Taktiež vzrástol aj počet zranených. Aktuálne číslo je 515. 17:27 Amak: Útočník konvertoval na islam "Útočník z Las Vegas pred niekoľkými mesiacmi konvertoval na islam," tvrdí propagandistická agentúra Islamského štátu Amak. Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených amerických činiteľov však uviedol, že neexistujú žiadne dôkazy o napojení strelca z Las Vegas na akékoľvek medzinárodné teroristické skupiny. Jeden z nemenovaných činiteľov agentúre povedal, že Paddock mal v minulosti psychické problémy. Ani z doterajších informácií americkej polície nevyplýva, že by streľba v Nevade bola teroristickým aktom s islamistickým pozadím. Islamský štát sa občas hlási k akciám, s ktorými pravdepodobne nemá priame spojenie, ale u ktorých sa cíti byť inšpirátorom. 17:12 Spevák Aldean: Bolí ma z toho srdce Spevák Jason Aldean, na ktorého koncerte útočník spustil streľbu, podľa časopisu Time uviedol, že mu udalosti na koncerte "zlomili srdce". "Bolí ma z toho srdce, že sa niečo také mohlo stať niekomu, kto sa išiel proste pobaviť. Mala to byť zábavná noc," napísal na Instagram. "Dnešná noc bola viac než hrozná. Stále neviem, čo k tomu povedať, ale chcel som, aby všetci vedeli, že som ja aj môj tím v poriadku. Moje myšlienky a modlitby zahŕňajú všetkých, ktorí tam dnes boli," dodal spevák. 16:55 Donald Trump: Bol to čin čistého zla

16:50 Útočníkov brat: Kde sa do pekla dostal k automatickým zbraniam? Agenti FBI hovorili s Ericom Paddockom, bratom strelca z Las Vegas, v jeho dome v centrálnej Floride.  "Bol to môj brat a je to ako blesk z jasného z neba," vyhlásil Paddock pre CNN. Pre CBS vyjadril šok a hrôzu, že jeho brat mohol spáchať takýto zločin. "Vôbec nebol nadšencom zbraní. Skutočnosť, že mal taký druh zbraní, je - kde sa do pekla dostal k automatickým zbraniam? Nemá vojenské zázemie ani nič podobné." 16:25 "Priamo pred našimi očami prebiehal masaker" "Všetci kričali 'k zemi', takže sme ležali jeden cez druhého a pokúšali sa dostať von," opísala televízii CNN masaker Christina, žena stredného veku. "Videli sme, ako stovky ľudí utekajú a na zem padajú telá. Priamo pred našimi očami prebiehal masaker," opísal televízii SkyNews Jake Freedman, čo pozoroval zo 64. poschodia neďalekého hotela. Ľudia vraj úplne prepadli hystérii a nevedeli, kam utiecť. 16:05 K útoku sa prihlásil Islamský štát Islamský štát sa prihlásil k útoku v Las Vegas. Vo vyhlásení, ktoré uverejnila propagandistická agentúra teroristov Amak, stojí, že útočník bol "vojakom Islamského štátu". Informuje o tom britský portál Independent. 15:27 Snímka ukazuje, odkiaľ Paddock pálil a miesto, kde sa konal koncert 15:22 Polícia zatiaľ nepozná motív Lasvegaský šerif Joseph Lombardo tvrdí, že polícia zatiaľ nenašla nič, čo by ukazovalo na motív Paddockovho útoku. 15:09 Polícia predpokladá, že útočník spáchal samovraždu Miestna polícia predpokladá, že útočník Stephen Paddock spáchal samovraždu skôr, ako stihli muži zákona zasiahnuť. Médiá o tom informoval lasvegaský šerif Joseph Lombardo. Zároveň spresnil predošlú informáciu o počte zbraní, ktoré polícia objavila v Paddockovej hotelovej izbe. Pôvodne sa hovorilo o ôsmych, najnovšie informácie tvrdia, že ich našli až desať. 15:03 Agenti FBI na mieste útoku
Zdroj: Reuters
14:55 Zranených je vyše 400 Lasvegaská polícia v najnovšej tlačovej správe uviedla, že do miestnych nemocníc bolo prevezených "približne" 406 ľudí. V dave, do ktorého 64-ročný útočník strieľal, bolo podľa polície vyše 22-tisíc ľudí. 14:48 Video ukazuje chvíle, kedy útočník Stephen Paddock strieľal do davu 14:34 V hotelovej izbe našli osem zbraní Zástupca lasvegaského šerifa Kevin McMahill oznámil, že v hotelovej izbe, z ktorej útočník Stephen Paddock spustil streľbu, bolo nájdených najmenej osem zbraní. Informuje o tom portál The Guardian. 14:24 Polícia útok nevyšetruje ako teror Polícia masového streľby na hudobnom festivale v Las Vegas povedala nevyšetruje ako teroristický čin. Podľa práva štátu Nevada by to tak však podľa britského portálu Independent malo byť. Nevadské zákony uvádzajú: "Teroristický čin znamená akýkoľvek čin, ktorý zahŕňa použitie alebo pokus o použitie sabotáže, nátlaku alebo násilia, ktoré má spôsobiť veľkú ujmu na zdraví alebo smrť obyvateľstvu." 13:48 Donald Trump kondoluje Americký prezident Donald Trump vyjadril ľútosť nad "otrasnou streľbou v Las Vegas." Svoje kondolencie venoval obetiam a rodinám tohto činu. 13:42 Polícia žiada ľudí, aby darovali krv 13:25 Známa je identita strelca 13:20 Najmenej 50 obetí Streľba v nevadskom meste Las Vegas si vyžiadala podľa oficiálnych informácií polície najmenej 50 obetí. Tým sa stala najtragickejšou v histórii USA. Najnovšie informácie vám prinesieme minútu po minúte.

​Paddock spustil streľbu v nedeľu o 22.08 h miestneho času (dnes 09.08 SELČ) z automatickej zbrane do ľudí na koncerte folkového speváka Jasona Aldeana, ktorý sa konal pod holým nebom, z 32. poschodia priľahlého hotela Mandalay Bay. Očití svedkovia uviedli, že streľba trvala približne minútu.

Podľa šerifa bol útočník miestnym obyvateľom, nepatril k žiadnej z militantných skupín a konal samostatne. Incident sa stal v oblasti Strip, kde sú kasína a ďalšie zábavné podniky. 

Výber prípadov streľby do ľudí v USA s viac ako desiatimi obeťami na životoch (prípady sú zoradené podľa počtu obetí):

49 mŕtvych (12. júna 2016) - Streľba v gay klube v Orlande na Floride si vyžiadala 50 mŕtvych vrátane útočníka a 53 zranených; FBI útočníka identifikovala ako dvadsaťdeväťročného amerického občana Omara Mateena, ktorý sa narodil v USA, jeho rodičia sú z Afganistanu.

32 mŕtvych (16. apríla 2007) - Pri streľbe vo Virginskom polytechnickom inštitúte vraždil dvadsaťtriročný juhokórejský študent Čo Sung-hu. Strelec potom spáchal samovraždu.

27 mŕtvych (14. decembra 2012) - Na základnej škole v Newtowne postrieľal dvadsaťročný Adam Lanza 20 detí vo veku šesť až sedem rokov a šesť dospelých. Predtým zastrelil svoju matku v ich rodinnom dome a nakoniec seba.

13 mŕtvych (3. apríla 2009) - Streľba v stredisku pre imigrantov v Binghamtone v americkom štáte New York. Páchateľ, naturalizovaný prisťahovalec z Číny, sa zastrelil.

13 mŕtvych (5. novembra 2009) - Masaker na základni americkej armády v texaskom Fort Hood mal na svedomí major a armádny psychiater Nidal Malik. V roku 2013 bol odsúdený na trest smrti.

13 mŕtvych (20. apríla 1999) - Dvaja osemnásťroční mladíci vošli do strednej školy Columbine na predmestí Littleton amerického mesta Denver a paľbou do študentov a profesorov v školskej knižnici usmrtili 13 ľudí a 20 osôb zranili, niektorých ťažko, potom spáchali samovraždu.

12 mŕtvych (2. decembra 2015) - Streľba v budove úradu sociálnych služieb v kalifornskom meste San Bernardino, za ktorú bol zodpovedný radikál Syed Farook so svojou ženou. Obaja pri prestrelke zahynuli.

12 mŕtvych (19. júla 2012) - Maskovaný strelec James Holmes pri premiére nového filmu o Batmanovi Temný rytier povstal postrieľal v kine na predmestí Denveru v Colorade 12 ľudí. Holmes bol odsúdený na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia.

12 mŕtvych (16. september 2013) - V budove amerického vojenského námorníctva vo Washingtone strieľal bývalý príslušník záloh vojenského námorníctva Aaron Alexis (34). Polícia ho zabila.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:14