Streľba v Las VegasReuters
StoryEditor

On znova nabíja, utekajte. Účastníci popisujú masaker v Las Vegas

02.10.2017, 18:04
Autor:
khkh
Vždy, keď sa ľudia znova postavili zo zeme, streľba sa spustila znova.

Svedkovia útoku v Las Vegas, pri ktorom Stephen Paddock zabil najmenej 58 ľudí, popísali, že si pri masakre snažili hlavne pomáhať. Jedni prerazili nákladným autom prekážajúci plot, ďalší prinútili ľudí okolo seba k úteku, iní vynášali zranených ľudí.

Spevák Jason Aldean, na ktorého koncerte k streľbe došlo, na Instagram napísal, že mu tragédia "zlomila srdce".

"Išli sme po večeri späť do nášho hotela, keď sme uvideli ľudí bežiacich smerom k nám v úplnej panike. Jeden muž bol celý od krvi. V tej chvíli som vedel, že je niečo vážne zle," opisuje pre BBC Londýnčan Mike Thompson.

Desaťtisíce ľudí na úteku

Hovorí, že keď počul výstrely, rozbehol sa do bezpečia. Rovnako ako desaťtisíce ďalších ľudí, ktorí boli práve v Las Vegas v štvrti Strip. Práve tam, z balkóna hotela Mandalay Bay, začal strieľať 64-ročný Stephen Paddock na návštevníkov koncertu country speváka Jasona Aldean. Zabil najmenej 58 ľudí a ďalších 515 zranil.

Spevák Aldean podľa časopisu Time uviedol, že mu udalosti na koncerte "zlomili srdce". "Bolí ma z toho srdce, že sa niečo také mohlo stať niekomu, kto sa išiel jednoducho pobaviť. Mala to byť zábavná noc," napísal na Instagram.

"Dnešná noc bola viac než hrozná. Stále neviem, čo k tomu povedať, ale chcel som, aby všetci vedeli, že som ja aj môj tím v poriadku. Moje myšlienky a modlitby zahŕňajú všetkých, ktorí tam dnes boli," dodal spevák.

Na jednom z prvých videí, ktoré kolovali na sociálnych sieťach, natočil profesionálny hráč pokru Dan Bilzerian seba samého, ako z koncertu uteká. V rozrušení nevyberanou rečou na zázname opisuje, že dievča vedľa neho dostala priamy zásah do hlavy.

Zranených nakladali do všetkých áut, čo prišli pod ruku

Jake Freedman opísal televízii Sky News, čo pozoroval zo 64. poschodia neďalekého hotela. "Videli sme, ako stovky ľudí utekajú a k zemi padajú telá... Priamo pred našimi očami prebiehal masaker," uviedol Freedman. "Pred pódiom, ktoré bolo profesionálne nasvietené, ležali na zemi desiatky a desiatky tiel," dodáva.

"Ľudia úplne prepadli hystérii," povedal Sky News jeden z predavačov, ktorý mal stánok na festivale. "Nevedeli sme kam ísť, kam utiecť," dodáva. "Videli sme veľa ranených. Tí, čo mohli, pomáhali. Vynášali zakrvavených ľudí. Ambulancie vtedy ešte nedorazili, a tak ranených nakladali do všetkých áut, čo prišli pod ruku," uzatvára stánkar.

Logan Cruz a Liberty Psesserová pre BBC opísali, ako sa o streľbe dozvedeli v jednom z prvých radov pod pódiom.

Hluk ako pri ohňostroji

"Boli sme celkom blízko pódia a asi pri tretej piesni sme počuli hluk, asi ako pri ohňostroji. Všetci sa otočili, ale nikto nič nevidel a spevák pokračoval. Asi o desať sekúnd neskôr sa to opakovalo. V tej chvíli sme videli, ako spevák a všetci na pódiu utekajú preč. Ľudia kričali, ľahnite si, ľahnite si ', to už sme vedeli, že je tu zrejme strelec," líči.

"Všetci sme ležali na zemi, nič sme nevideli. Jediné, čo sme počuli, boli výstrely. Potom niekto zavolal: ,On znovu nabíja, utekajte!' V tej chvíľu sa všetci zdvihli a začali utekať. Niektorí boli celí od krvi, jedno dievča mala zakrvavenú tvár aj hrudník," pokračujú obaja mladí ľudia s tým, že si utekajúci návštevníci koncertu popálili ruky od grilov, ktoré boli rozostavané všade okolo.

"Bolo to šialené," dodali. "Neustále som počul prásk, prásk, prásk! Všetci si najprv ľahli na zem, potom utekali," opísal Patrick Martin z Južnej Kalifornie pre denník Las Vegas Sun. Na koncerte bol so svojou ženou a synom. Ten na mieste zostal, aby pomohol ostatným.

Všade bola krv

"Boli tam desaťtisíce ľudí, všetci utekali," dodal muž. "Tancovali sme, bol to skvelý večer. A potom zrazu bola všade krv. Mnoho krvi," uviedla Candace LaRosaová. Chase Maddux bol pri pódiu, keď streľba začala. Uviedol, že pri úteku ľuďom prekážali ploty okolo, takže nakoniec niekto nasadol do neďaleko stojaceho nákladiaku, aby zábranu prerazil.

"Ľudia doslova schytili neznámych a prinútili ich utekať," rozpráva jedna z organizátoriek koncertu Heather Kerrová, ktorá sa s ostatnými kolegami ukryla v karavane a zhasli svetlá.

Keď sa dav zdvihol, streľba znova začala

"Nie som si istá, ako dlho som tam bola," uviedla s tým, že sa na scéne čoskoro objavili psi hľadajúci výbušniny a že sa na to niektorí ľudia sťažovali. Kerrová však podľa svojich slov bola šťastná, že tam boli - možno totiž zabránili ešte väčšej tragédii.

"Boli sme uprostred davu, najbližšie pódiu. Počuli sme pár buchnutí, potom to prestalo. Zrazu to začalo znova a ľudia začali padať. Zakaždým, keď sa dav zdvihol, streľba znova začala. Ležala som na svojom bratovi, aby som ho ochránila. Mám tridsať, on dvadsaťjeden. Milujem ho na smrť, on má pred sebou ešte veľa vecí," hovorí aj Corinne Lomasová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:16