StoryEditor

Hlavné otázky po Las Vegas: prečo to nie je terorizmus a aký mal strelec motív?

03.10.2017, 10:45
Autor:
ČTKČTK
Nie každé masové krviprelievanie je akt terorizmu, dôležitý je motív.

Polícia zatiaľ nezistila žiadny motív, ktorý mohol 64-ročného Stephena Paddocka prinútiť k masakru v Las Vegas. Keď sa k tejto tragédii v pondelok vyjadril americký prezident Donald Trump, označil ju za "čisté zlo".

Vyhol sa slovu "terorizmus", napísal spravodajský server The New York Times. Strelec nemal žiadnu závažnejšiu trestnú minulosť a žiadny zjavný ideologický motív. Neponúka tak veľa vysvetlení pre Američanov, ktorí zúfalo chcú poznať odpovede na otázku: "Prečo?"

Protichodné informácie a špekulácie

To však neznamená, že by uplynulých 24 hodín nebolo plných protirečivých a často vo vlastnom záujme šírených špekulácií. Počas pondelka pravicové internetové stránky identifikovali nesprávneho páchateľa, ktorému pridelili nálepku "ďalšieho rozčúleného ultraľavicového strelca", ako napísal Gateway Pundit.

Konzervatívny lasvegaský rozhlasový moderátor Wayne Allyn Root pre zmenu oznámil svojim 110-tisícom stúpencov na Twitteri: "Toto je jednoznačne koordinovaný moslimský teroristický útok." Toto tvrdenie krátko podporilo vyhlásenie takzvaného Islamského štátu (IS), ktorý sa k útoku prihlásil.

Stále neznámy motív útoku

Potom ale FBI tvrdenie IS zmietla zo stola a pripomenula sériu falošných vyhlásení tejto skupiny z minulosti. A znovu sa spustila hra hádaj-kto-to-bol. Bolo to sprisahanie "paralelnej demokratickej mocenskej štruktúry", ako napísal Alex Jones na konšpiračné stránke Infowars? alebo možno boží trest za "hlbokú neúctu" prejavovanú Donaldovi Trumpovi a národnej hymne? (Náboženský moderátor Pat Robertson).

Malo to niečo spoločné s country muzikou, vzhľadom ku koncertu, na ktorý sa Paddock zameral? Alebo to mohlo nejako súvisieť s pôvodom Stephena Paddocka, ktorého otec bol na zozname desiatich najhľadanejších osôb Federálnym úradom pre vyšetrovanie?

Ľudia potrebujú vedieť príčinu

Spojenie "Stephen Paddock motív" sa zaradilo medzi najvyhľadávanejšie na Googli a zatiaľ nie je jasné, či ďalšie dôkazy vyplnia medzeru v jeho motivácii, alebo či sa masaker v Las Vegas zapíše do dejín ako ďalší prípad hromadnej streľby v USA bez užšieho vymedzenia.

Hromadné vraždy nevinných ľudí, ani v takom rozsahu ako v Las Vegas, automaticky nespĺňajú všeobecne uznávanú definíciu terorizmu, ktorá vyžaduje politický, ideologický alebo náboženský motív. Ale mimo rámec tejto akademickej analýzy je v polarizovanej krajine slovo "terorizmus" často verbálnou zbraňou, s ktorou sa voľne plácha - zvlášť keď je obvineným moslim.

Nie každý teror je terorizmus

"Táto nálepka je značne pejoratívna a má veľmi veľkú váhu," povedala Martha Crenshawová, odborníčka na terorizmus Stanfordovho strediska pre medzinárodnú bezpečnosť a spoluprácu.

Prvé správy o akomkoľvek hromadnom útoku vyvolajú nielen kolektívny smútok, ale aj úzkosť a priania špecifických skupín: napríklad americkí moslimovia sa modlia, aby útočník nezdieľal ich vieru, a konzervatívci a liberáli si želajú, aby sa ukázalo, že je útočník členom ich politickej opozície.

"Súčasná politické klíma je tak polarizovaná, že ľudia dúfajú, že vina nepripadne na ich stranu," dodala Crenshawová. A sama priznáva, že sa v pondelok pristihla pri závane hrôzy, že strelec mohol patriť k ľavici.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:03