TASR/AP
StoryEditor

Hrdinovia z Las Vegas: Muž zomrel, keď kryl manželku. Ďalší zahnal ľudí do bezpečia

03.10.2017, 14:03
Autor:
ČTKČTK
Uprostred masakru v Las Vegas sa objavilo množstvo obetavých a hrdinských činov.

Bojové inštinkty Roba Ledbettera naskočili okamžite, len čo mu nad hlavou začali hvízdať strely. Tento 42-ročný veterán americkej armády, ktorý slúžil v Iraku ako ostreľovač, sa hneď začal starať o zranených. Stal sa tak jedným z niekoľkých hrdinov, ktorí vzišli z najkrvavejšej hromadnej streľby v modernej americkej histórii, napísala dnes agentúra AP.

Pozrite si aj rozhovor v HNtelevízii o útoku v Las Vegas s bezpečnostným analytikom Dušanom Fisherom:

​Uprostred masakru v Las Vegas, po ktorom zostalo 59 mŕtvych a viac ako 500 zranených, sa objavilo množstvo obetavých a hrdinských činov, ktoré stáli za záchranou ľudských životov.

​Medzi hrdinov nepochybne patrí muž, ktorý niekoľko ľudí zahnal na bezpečné miesto. Jedna zo zachránaných uviedla, že sa predstavil len krstným menom Zach. Obeťou strelca sa stal ošetrovateľ z Tennessee, ktorý zomrel, keď vlastným telom chránil svoju ženu.

Ako mnoho ľudí v dave približne 22-tisíc divákov, ktorí sa v nedeľu večer zišli na festivale country muziky, aj Ledbetter počul praskavý zvuk a najprv ho napadlo, že ide o ohňostroj. Potom videl, ako ľudia padajú na zem. S ďalšími hlasnými ranami duniacimi s ozvenou nocou rozpoznal zvuk streľby z automatickej zbrane.

Strelec, ktorý bol identifikovaný ako 64-ročný Stephen Craig Paddock, účtovník v dôchodku z Mesquita v Nevade, si vytvoril ostreľovacie hniezdo v izbe na 32. podlaží hotela kasína Mandalay Bay stojacom oproti miestu, kde sa konal koncert. Strieľal bez vyrušenia viac ako desať minút. Než mohla dovnútra vpadnúť zásahová jednotka, sám sa zabil. V hotelovej izbe sa našlo 23 zbraní.

"Človek nevedel, kam má utiecť"

"Kvôli tej ozvene to vyzeralo, ako by streľba prichádzala zo všetkých strán a človek nevedel, kam má utiecť," povedal Ledbetter, ktorý na koncert prišiel so siedmimi ľuďmi vrátane svojho brata, ktorý bol postrelený, a jeho manželky. Našli úkryt vo VIP zóne koncertu. A akonáhle boli v bezpečí, začal ošetrovať zranených ľudí.

Vďaka mužovi, ktorý si vyzliekol flanelovú košeľu, mohol urobiť improvizovaný tlakový obväz na ruku dospievajúceho dievčaťa, ktoré malo tvár pokrytú krvou. "Bol to úplne cudzí muž. Ja som mu povedal: 'Potrebujem vašu košeľu', a on mi ju dal," povedal Ledbetter, ktorý teraz pracuje ako predajca hypoték a býva v Las Vegas.

Tlakový obväz urobil aj na zraneniach na ramene ďalšieho človeka, a zaviazal nejakému mužovi nohu prestrelenú guľkou. "Použil som na to tričko a obviazal mu ju," uviedol Ledbetter, ktorý sa dnes vydal navštíviť svojho brata, ktorý s postrelenou rukou a hrudníkom skončil v univerzitnej nemocnici. Zranenia podľa lekárov prežije.

Ledbetter hovorí, že by rád pomohol ďalším ľuďom, ale nemohol sa k nim dostať cez neustávajúcu paľbu. "Zachraňoval som ľudí, snažil som sa pre nich urobiť, čo bolo v mojich silách. Ale dostalo sa to do bodu, kedy som videl ľudí všade okolo, ležali tam, kde sme chvíľu predtým stáli ... ležali tam a nikto sa k nim nemohol dostať, ani ja. Stále tam dopadali strely, odrážali sa. Vystavil by som sa nebezpečenstvu," dodal.

"Je mi ich všetkých veľmi ľúto"

Zároveň vyjadril obavu, že ľudia, ktorí neprešli bojovým poľom, budú trpieť spomienkami na to, čo zažili. "Všetci, čo tam boli, budú mať citové problémy. Viem to. Všade bola krv, nech som sa pozrel kamkoľvek - v Excalibure, Luxore, na bulvári, na uliciach. Všetci tí ľudia budú trpieť posttraumatickou stresovou poruchou. Je mi ich všetkých veľmi ľúto," dodal Ledbetter.

Medzi divákmi na koncerte bola aj Anna Kupchyanová, ktorá vďačí za život mužovi, ktorého spoznala len ako Zacha. Ju a zhruba ďalších deväť ľudí zahnal do prívesu, ktorý slúžil ako toaleta.

Kupchyanová, 27-ročná študentka práv z Los Angeles, uviedla, že z ničoho nič začali na dav divákov pršať guľky. Spoločne s ďalšími ľuďmi sa rozbehli, ako sa snažili nájsť miesto, kam sa ukryť. Spomínaný Zach otvoril dvere návesu, zahnal ich dovnútra, potom sa k nim pripojil a zavrel dvere.

Zostali vnútri, kým streľba pokračovala, všetci ochromení strachom. "Potom prišla ochranka a kričali na nás, nech ideme von a utekáme preč," spomína. Pred návesom ležali na zemi mŕtve telá vrátane muža zastreleného ranou do hlavy.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:47