StoryEditor

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska je otázkou dní, povedal premiér Puigdemont

04.10.2017, 07:55
Autor:
chochoČTKČTK
Región je však v problémovej situácii. Referendum neuznal španielsky ústavný súd a ani centrálna vláda.

Katalánsky parlament by sa dnes mal stretnúť na prerokovanie výsledkov nedeľňajšieho referenda, v ktorom sa údajne 90 percent zúčastnených voličov vyslovilo za nezávislosť od Španielska. Regionálna vláda premiéra Carlesa Puigdemonta sľúbila predložiť na schválenie návrh na vyhlásenie nezávislosti 48 hodín po vyhlásení výsledkov.

Otázka dní

Katalánsky premiér Puigdemont sa pre BBC vyjadril, že vyhlásenie nezávislosti je otázkou dní. V jeho prvom rozhovore od nedeľňajšieho referenda prezradil, že jeho vláda by mohla v tomto smere "konať koncom tohto týždňa alebo začiatkom toho budúceho."

​Prípadnú silovú reakciu Španielov Puigdemont označil za "chybu, ktorá by všetko zmenila." Priznal, že s vládou v Madride v kontakte nie je a obvinil ju z porušovania demokratických princípov.

Región je však v problémovej situácii. Referendum, ktorého priebeh narušili zásahy španielskej polície a ktoré nespĺňalo obvyklé požiadavky pre tajné a nezávislé hlasovanie, neuznal španielsky ústavný súd a ani centrálna vláda v Madride. Odmietavo sa k separatistom stavia aj Európska únia, ktorá však odsúdila násilie.

Centrálna vláda môže ešte pritvrdiť

Španielska vláda, ktorá už prevzala kontrolu nad časťou katalánskych financií, môže ešte pritvrdiť a úplne pozastaviť fungovanie autonómnych orgánov, prípadne s pomocou parlamentu vyhlásiť aj stanné právo, keby cítila, že je celistvosť krajiny v ohrození.

​V tomto ohľade je v komplikovanej situácii aj konzervatívna vláda premiéra Mariana Rajoya, ktorý presadzuje skôr nekompromisný prístup ku katalánskym separatistom, ale v parlamente má menšinu.

V utorok ovládli Katalánsko mohutné protestné demonštrácie, v ktorých ich účastníci prejavovali rozhorčenie a nenávisť voči ústrednej vláde. Situáciou v Katalánsku sa dnes bude zaoberať aj Európsky parlament.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 03 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 04 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 05 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:49