TASR/AP
StoryEditor

Unikli fotky z hniezda strelca z Las Vegas, čaká sa na výsluch jeho priateľky

04.10.2017, 15:07
Autor:
ČTKČTKahaaha
Snímky ukazujú, že izba 64-ročného bývalého účtovníka bola plná pušiek a zásobníkov.

Nemecký denník Bild zverejnil fotografie z hotelovej izby v Las Vegas, z ktorej Stephen Paddock zabil 59. Americká polícia nad tým vyjadrila znepokojenie, ich pravosť však nepoprela. Vyšetrovatelia sa chystajú vypočuť Paddockovu priateľku Marilou Danleyovú, ktorá priletela z Filipín do Los Angeles.

Nemecký bulvár zverejnil zábery, na ktorých je vidieť interiér izby na 32. poschodí hotela Mandalay Bay, z ktorého Paddock v noci na pondelok začal páliť do davu návštevníkov country festivalu. Zabil 59 ľudí, pred zásahom polície obrátil zbraň proti sebe.

Lekári po najhoršom streleckom masakre novodobej histórie USA museli ošetriť viac ako 500 ľudí. Na snímkach uniknutých z vyšetrovania je Paddockovo telo ležiace na zemi. Hlava je mimo záber, vrah má na rukách čierne rukavice. Neďaleko ležia dve útočné pušky, vystrieľané nábojnice a kladivo, ktorým Paddock pred streľbou podľa všetkého rozbil dve okná hotelovej izby.

Snímky ukazujú, že izba 64-ročného bývalého účtovníka bola plná pušiek a zásobníkov. Paddock tam nanosil celkom 23 zbraní. Dvanásť pušiek upravil pomocou prídavnej pažby zvanej "bump-stock" na automatické zbrane, ktoré môžu vystreliť asi 400 nábojov za minútu.

Apartmán s dokonalým výhľadom

Vyšetrovatelia pravosť fotiek nespochybnili. "Môžem vám povedať, že ma to veľmi znepokojuje," uviedol šerif Joseph Lombardo s tým, že jeho muži už únik snímok vyšetrujú. Paddock sa do izby číslo 32135 nasťahoval minulý štvrtok. Americké médiá s odkazom na vyšetrovateľov uvádzajú, že sa v nej obklopil kamerami, ktoré ho mali upozorniť na príchod polície. Dve kamery nainštaloval na chodbe, ďalšiu kameru umiestnil ku na dvere. Jedna kamera bola tiež v jedálnom vozíku.

Na dvere si hneď po príchode zavesil nápis "Nerušiť". Zbrane do izby nanosil v priebehu niekoľkých dní v celkom desiatich kufroch. Upratovačky si nič nevšimli. Apartmán pozostáva z obývacej izby a spálne a vďaka veľkým oknám je z neho dokonalý výhľad na hlavný bulvár Strip a dejisko trojdňového festivalu country hudby na druhej strane ulice.

Čo prezradí vrahova priateľka?

Najväčšou záhadou masakru v mekke hazardu zostáva motív. Do Spojených štátov v stredu priletela Paddockova priateľka Marilou Danleyová. Vyšetrovatelia si od jej výsluchu sľubujú, že im pomôže odhaliť myšlienkový svet finančne zaisteného dôchodcu, z ktorého sa stal jeden z najhorších vrahov americkej histórie.

Danleyová pochádza z Filipín, ale má austrálske občianstvo. Podľa vyšetrovateľov sa rozhodla vrátiť do USA, aby očistila svoje meno od akéhokoľvek podozrenia, že sa zapojila do plánovania masakru. Práve na jej meno sa Paddock v hoteli Mandalay Bay ubytoval.

​Agentúra AP uvádza, že Paddock niekoľko dní pred masakrom poslal na Filipíny 100 000 dolárov (85-tisíc eur) a v uplynulých týždňoch nahlásil asi desať herných transakcií v hodnote 10 000 dolárov a viac. Strelcov brat médiám už v utorok povedal, že Paddock bol milionárom, ktorý imanie zarobil investíciami do nehnuteľností a vášnivo sa venoval hazardným hrám.

Polícia oznámila, že na troch miestach, kde Paddock pobýval, našla celkom 47 strelných zbraní. Boli zakúpené v Nevade, Utahu, Kalifornii a Texase a išlo o pušky, pištole a brokovnice. Žiadna zbraň nebola vyrobená podomácky. Do Las Vegas v stredu pricestuje prezident Donald Trump. Stretnúť by sa mal s miestnymi politikmi, záchranármi aj s niektorými z viac ako piatich stoviek zranených.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 04 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:19