Reuters
StoryEditor

Europoslanci chcú silnejšie postavenie Únie na medzinárodnej scéne

05.10.2021, 20:44
Autor:
TASRTASR
Rozprava sa zamerala na témy, ako sú následky nedávno oznámeného paktu medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou, na chaos v Afganistane po stiahnutí amerických síl a na transatlantické patnerstvo medzi EÚ a USA.

Aktuálny stav vzťahov medzi EÚ a USA, snahy o autonómnejšiu Úniu a možnosti spolupráce s administratívou prezidenta Joea Bidena boli v utorok predmetom rozpravy poslancov Európskeho parlamentu so šéfom diplomacie Únie Josepom Borrellom. Viacerí poslanci v tejto súvislosti vyzvali na posilnenie postavenie Únie na medzinárodnej scéne a zlepšenie jej obranných kapacít.

Rozprava sa zamerala na témy, ako sú následky nedávno oznámeného paktu medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou, na chaos v Afganistane po stiahnutí amerických síl a na transatlantické patnerstvo medzi EÚ a USA.

Chorvátsky europoslanec Tonino Picula z tábora socialistov a demokratov (S&D), autor správy o vzťahoch medzi EÚ a USA, vyhlásil že Únia by mala prejsť od doterajšej pozície "mäkkej sily" k využívaniu "inteligentnej sily".

"Potrebujeme obnovené a posilnené transatlantické partnerstvo, aby sme mohli čeliť výzvam, či už sú to tie dobre známe, alebo tie, ktoré vyplývajú z novej globálnej dynamiky," vysvetlil Picula.

Poslanec ocenil pozitívne aspekty spolupráce s Washington, ale zdôraznil, že EÚ nesmie byť vnaivná a vzťahy s USA musí budovať na báze rovnocennosti.

"Spojené štáty robia prioritne to, čo zapadá do ich agendy. Je na EÚ, aby vypracovala svoje priority aj v oblasti obrany a zabezpečila, aby v prípade potreby mohla konať autonómne a presadzovať svoje oprávnené záujmy," vyhlásil Picula.

"Je najvyšší čas vyrásť na globálnej scéne," uviedla v tejto súvislosti belgická europoslankyňa Assita Kanková z frakcie konzervatívcov a reformistov (ECR), pričom s jej názorom počas rozpravy súhlasilo viacero ďalších rečníkov naprieč celým politickým spektrom.

Aj Borrell pripustil, že Washington zrejme v súčasnosti prehodnocuje svoje zahraničnopolitické priority. "Európa sa musí prispôsobiť, musí zohrávať svoju vlastnú úlohu," zdôraznil šéf diplomacie EÚ, ktorý sa na budúci týždeň stretne vo Washingtone s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Výsledky hlasovania europoslancov o uznesení týkajúcom sa dôraznejšieho presadzovania záujmov EÚ vo svete budú známe v stredu. Navrhovaný text zároveň vyzýva aj na koordinovaný postup eurobloku voči Rusku a Číne.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:36