StoryEditor

Kašmír je o krok bližšie k mieru

02.12.2003, 23:00

Slabé svetlo nádeje sa minulý rok rozžiarilo nad Kašmírom. Obyvatelia ťažko skúšanej oblasti sa prvýkrát po dlhých rokoch radovali z relatívneho pokoja, ktorý nastal na indicko-pakistanských hraniciach vďaka čerstvo uzavretému prímeriu, ktoré vstúpilo do platnosti o polnoci minulého utorka. Dve juhoázijské krajiny sú v konflikte o túto oblasť prakticky od získania nezávislosti od Británie v roku 1947. India a Pakistan sa tentoraz prvýkrát formálne dohovorili na úplnom zastavení útokov. Prímerie má pokrývať 230-kilometrovú zónu medzinárodnej hranice, 760 kilometrov dlhé sporné územie tzv. línie kontroly a severnú časť ľadovca Siachen. Práve tu stoja dve znepriatelené armády priamo proti sebe a roky sa navzájom ostreľujú ťažkými delostreleckými granátmi a guľometmi. Horská oblasť ľadovca sa smutne preslávila ako najväčšie bojové pole na svete, kde si pakistanskí a indickí vojaci pravidelne opätujú intenzívnu paľbu. V dôsledku konfliktu zahynulo od roku 1989, keď v indickej časti Kašmíru povstali militantní islamisti, vyše 65-tisíc ľudí.
Tak India, ako aj Pakistan si nárokujú na celý Kašmír rozdelený od roku 1972 líniou. Naposledy sa o zastavení vzájomných útokov dohovorili generáli v roku 2000. Vďaka tomu sa o rok neskôr zišli prezident Pakistanu Mušarráf a jeho indický kolega Vádžpejí pri rokovacom stole. Rozhovory o osude Kašmíru sa však skončili nezdarom a obidve krajiny sa počas minulého roku priblížili skôr k vojne než k mieru. Vzhľadom na to, že India a Pakistan vlastnia jadrové zbrane, venuje svet Kašmíru ako potenciálnej rozbuške medzi nimi veľkú pozornosť.
Najnovšie prímerie dohovorili armádni velitelia počas pravidelného týždňového telefónneho rozhovoru. Rozhodnutie prišlo po tom, čo pakistanský premiér Mír Zafarulláh Chán Džamálí oznámil zastavenie bojov pozdĺž línie kontroly na počesť moslimských sviatkov Hari Raya Aidifitri, oslavujúcich koniec ramadánu. Podľa indických najvyšších predstaviteľov však dĺžka trvania prímeria záleží na tom, či Pakistan ukončí infiltráciu indickej časti Kašmíru islamskými militantnými zložkami.
Pokoj zbraní však ani ešte neznamená, že by sa po rokoch mohol do oblasti vrátiť mier. Môže sa rokovať skôr o symbolickom než substantívnom prímerí. Odborníci totiž upozorňujú, že intenzita bojov v oblasti Himalájí s blížiacou sa zimou neraz v minulosti klesala. Islamskí povstalci sa navyše už vyjadrili, že prímerie bolo uzavreté iba medzi dvoma armádami, a nie s mudžahedínmi usilujúcimi sa o nezávislosť kašmírskeho regiónu, prípadne o jeho pripojenie k Pakistanu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:57