StoryEditor

Únia sprísnila sankcie voči Severnej Kórei. Zaviedla investičné embargo

16.10.2017, 19:18
Autor:
ČTKČTK
Kroky Európskej únie idú nad rámec sankcií OSN.

Európska únia dnes s okamžitou platnosťou rozšírila svoje sankcie voči KĽDR, ktoré sú reakciou na pokračujúci vývoj severokórejských jadrových a raketových zbraní.

Nové opatrenia zahŕňajú úplný zákaz akýchkoľvek investícií, úplný zákaz predaja ropy a ropných produktov do KĽDR a obmedzenia finančných prevodov.

Dopĺňajú OSN

Podľa šéfky únijnej diplomacie Federiky Mogheriniovej európske opatrenia dopĺňajú sankcie OSN. "Opatrenia, ktoré sme dnes schválili, začínajú platiť okamžite, odo dneška," upozornila Mogheriniová.

EÚ a členské krajiny dnes podľa nej tiež spoločne vyzvali ďalšie štáty, napríklad v Afrike a Ázii, aby sa skutočne riadili rezolúciami OSN.

Maximálny tlak

Dnešné rozhodnutie dostáva ekonomický a diplomatický tlak na Severnú Kóreu na maximálnu úroveň, uviedla šéfka diplomacie EÚ. "KĽDR je krajina, voči ktorej má EÚ tá najtvrdšia opatrenia, najtvrdší režim na svete," poznamenala Mogheriniová.

Cieľom je podľa nej dostať Pchjongjang k diplomatickým rokovaniam, ktorá teraz neexistujú. "Zo skúsenosti vieme, že diplomatický a ekonomický tlak môže taký priestor otvoriť. Dúfame, že v blízkej budúcnosti tak zapôsobia aj naše opatrenia," dodala.

Prídu o pracovné povolenia

Ministri zahraničia EÚ sa na dnešnom zasadnutí v Luxemburgu tiež dohodli, že s výnimkou utečencov nepredĺžia pracovné povolenie pre štátnych príslušníkov KĽDR, ktorí sa nachádzajú na ich území.

Sankcie, vyhlásené skôr proti jednotlivcom a firmám z KĽDR, sa navyše rozšírili o ďalšie tri osoby a šesť firiem. Celkový počet Severokórejčanov postihnutých sankciami EÚ sa tak zvýšil na 41 a firiem na desať.

Nové európske sankcie idú nad rámec sankcií, ktoré už skôr v niekoľkých krokoch vyhlásila Bezpečnostná rada OSN. Sankcie svetovej organizácie dopĺňajú a sprísňujú. Ministri zahraničia vo vyhlásení EÚ uviedli, že budú dôsledné vykonávanie všetkých rezolúcií OSN aktívne podporovať.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 05 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:10