Mestské graffiti ženy v hidžábe v jednej zo štvrtí Berlína, kde žijú imigranti.Mestské graffiti ženy v hidžábe v jednej zo štvrtí Berlína, kde žijú imigranti. (Zdroj: Dreamstime)
StoryEditor

Pre islam nemusíme popierať vlastné kultúrne dedičstvo, hovorí nemecká právnička a moslimka

19.10.2017, 11:00
Európu poznáme ako projekt mieru, to potrebujeme zachovať, hovorí Seyran Ates, predstaviteľka reformovaného islamu a zakladateľka iniciatívy StopExtremismEU.

Od EÚ požadujete, aby prijala účinné opatrenia proti extrémizmu. Prečo to robíte práve cez petíciu? Je to správny nástroj?
Sme právnici, máme radi zákony, myslíme si, že práve zákony menia pomery v spoločnosti.

Znamená petícia, že sa EÚ nevenuje tejto téme dostatočne?
Áno, definitívne áno. Ja sama som prišla z ľavicového politického hnutia, kde som sa ako občianka naučila, že občania naozaj musia použiť svoj hlas, musia občas dať nejaký stimul alebo popohnať politikov, aby sa začala diskusia a aby sa prijali zákony. Aj zo skúseností vieme, že politici akoby si netrúfali niektoré témy vecne a pozitívne nastoliť.

Na svojich stránkach píšete: „Chceme, aby bola Európa znovu bezpečná.“ Kedy Európa prestala byť podľa vás bezpečná?
Európa nie je bezpečná už mnoho rokov. Povedala by som, že od 11. septembra (2001, pád dvojičiek, poznámka redakcie), ale možno dokonca od roku 1990, keď v Káhire islamské krajiny podpísali Deklaráciu ľudských práv v islame. Na svete bol vždy nejaký extrémizmus, ja som to zažila počas mojej mladosti, len boli iné hrozby. Vyrástla som v Berlíne, ktorý bol predelený múrom. Vtedy proti sebe stáli dve mocnosti Sovietsky zväz a USA. Mali sme aj Irán, RAF (ľavicová teroristická organizácia, poznámka redakcie). Po páde Berlínskeho múru sa hrozby zmenili. Každé desaťročie má svoje výzvy. My dnes vnímame Európu inak, poznáme ju ako projekt mieru, za ktorý jej bola udelená Nobelova cena za mier, z tohto územia nevzišli vojny. To si potrebujeme zachovať. Avšak fakt, že v minulosti to bolo horšie, neznamená, že sa teraz máme len prizerať. Preto predkladáme náš návrh. To, že v minulosti boli obete, neznamená, že my s tým tera...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:21