StoryEditor

Izrael: Arafata v Jeruzaleme nepochovajú

07.11.2004, 23:00
Od zhoršenia zdravotného stavu Jásira Arafata už ubehol viac ako týždeň a včera ešte stále nebolo nič známe o presných príčinách choroby prezidenta Palestínskej samosprávy.

Podľa nemenovaného palestínskeho predstaviteľa vraj Arafatovi zlyhala pečeň, nedostatok správ však spôsobil, že sa v médiách začali šíriť divoké fámy, ktoré zahŕňali aj verziu ochorenia aids.
Dohady panujú aj okolo skutočného Arafatovho stavu. Jeho hovorca včera vyhlásil, že nie je v kóme a jeho stav je stabilný. Popredný izraelský denník Jediot Achronot v sobotu s odvolaním sa na vysokopostaveného palestínskeho predstaviteľa na svojej internetovej stránke dokonca informoval, že Arafat sa v noci čiastočne prebral z kómy, otvoril oči a komunikoval s lekármi. Iní však tvrdia, že jeho mozog je nenávratne poškodený. Nemecká televízna stanica n-tv informovala, že vzorky jeho krvi poslali do Nemecka. Odcitovala denník Liberation, podľa ktorého už francúzski lekári urobili jeden z dvoch testov na zistenie smrti. Druhý však môžu urobiť len keď to dovolí jeho najbližší príbuzný, teda manželka Suha, a dovtedy nemôže žiaden lekár vyhlásiť Arafata za mŕtveho. Ak by sa tak stalo, musí byť podľa moslimských zvykov pochovaný do 24 hodín, a preto sa izraelskí, francúzski a egyptskí diplomati musia najprv spolu s členmi Arafatovej rodiny dohodnúť na mieste jeho posledného odpočinku. Izraelská vláda odmietla požiadavku pochovať palestínskeho lídra v Jeruzaleme - neuznanom hlavnom meste židovského štátu. "Arafata nepochovajú v Jeruzaleme, tak ako Usámu bin Ládina nepochovajú na Arlingtonskom cintoríne," odcitovali médiá poradcu izraelského premiéra Ariela Šarona Raanana Gissina. Pravdepodobne to teda nakoniec bude rodinná hrobka v pásme Gazy. Podľa nemenovaného zdroja zvažujú palestínski predstavitelia presun Arafata z francúzskej vojenskej nemocnice do nemocnice v Káhire, odkiaľ by ho mohli rýchlejšie previezť domov v prípade smrti.
Izrael ukončil cez víkend prípravy na pohreb, ktorý zahŕňa prevoz Palestínčanov autobusom z Predjordánska cez Izrael a leteckú prepravu arabských lídrov, ktorí nemajú diplomatické styky s Izraelom. Židovský štát v očakávaní skorého úmrtia Arafata, ktorý je pre Palestínčanov symbolom boja za ich štát v piatok uzatvoril prístup do Izraela z palestínskych území. Je pravdepodobné, že po jeho smrti by mohli na území samosprávy vypuknúť boje jednotlivých frakcií a vyvrcholiť v chaose. Arafat si totiž žiadneho rešpektovaného nástupcu nevychoval.
Palestínske vedenie sa zatiaľ počas schôdzok vo veľkom formáte pripravuje na deň potom. Prvým dôležitým rozhodnutím bolo včerajšie oznámenie o uskutočnení plánu na obnovenie práva a poriadku na palestínskych územiach. Ruská agentúra Itar-tass informovala, že Palestínčania sú pripravení vytvoriť po smrti Arafata koaličnú vládu s účasťou predstaviteľov všetkých frakcií, údajne aj vrátane teroristickej organizácie Hamas.

01 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kaník dodržal sľub 02 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staronový vládny splnomocnenec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:20