Youtube
StoryEditor

Unesený novinár prežil peklo. Počas fingovanej popravy prosil o život, spravil o tom film

23.10.2017, 21:00
Autor:
chocho
Sudánske úrady vypísali na dvoch mužov odmenu takmer 280-tisíc eur.

Príbehy o mukách, ktoré prežívajú rukojemníci, poznáme predovšetkým z filmov. Britský novinár ich spoznal na vlastnej koži a podarilo sa mu o tom vytvoriť film. A to vďaka nie celkom tradičného postupu - skryl si pamäťovú kartu v konečníku.

Phil Cox prekročil hranicu do Sudánu spolu s kolegom Daoudom Hariom v decembri 2016 s cieľom podať správu o ťažkej situácii ľudí v oblasti Darfúru, ale čoskoro ich uniesli ozbrojení militanti.

Počas zajatia zistili, že sudánske úrady ich sledovali a vypísali na ich hlavy odmenu takmer 280-tisíc eur a bolo im jedno, či budú živí alebo mŕtvi, informuje britský portál Independent.

"Začal som kričať a prosiť o život"

Keď sa blížili k sudánskemu pohoriu Džabal Marra, uniesli ich milície. Útočnými puškami AK-47 ozbrojení strážcovia ich držali týždeň v púšti zviazaných o strom, zároveň ich bili. Vtedy sa Coxovi podarilo oklamať ich a natočiť video. Potom si vzal pamäťovú kartu, zabalil ju do plastu a schoval ju vo svojom tele.

Obsah tejto pamäťovej karty sa nachádza v dvojdielnom filme britskej verejnoprávnej televízie Channel 4 News, ktorá poverila Coxa a Hariho informovať o vplyve nelegálnej migrácie v Sudáne a vyšetrovať obvinenia z útokov sudánskej vlády na civilistov v Darfúre s použitím chemických látok.

Ich utrpenie sa však v púšti neskončilo. Milície ich dali do rúk sudánskych vládnych orgánov, ktoré dvojicu zadržiavali v známej väznici Kobar v Chartúme. Cox na webe The Guardian opísal let z mesta Al-Fashir do Chartúmu, počas ktorého mu hrozili, že ho vyhodia z lietadla.

"Lietadlo začalo rolovať a ja som začal kričať a prosiť o život," popísal Cox. "Potom som začul hlas šéfa bezpečnosti z kancelárie v Al-Fashire. Buď muž, povedal mi a smial sa." Bol to len začiatok ďalších útrap. Počas svojho 40-dňového zajatia bol bitý, dostával elektrické šoky elektrickým poháňačom dobytka.

Do krajiny vstúpili ilegálne, tvrdia úrady

Po opakovaných výzvach vlád Spojených štátov a Veľkej Británie 18. januára 2017 prepustili Hariho, ktorému USA udelili azyl. Cox nasledoval 1. februára.

Sudánske úrady agentúre EFE uviedli, že Cox vstúpil do krajiny ilegálne a tým, že chcel vyšetrovať tvrdenia Amnesty International o používaní chemických zbraní, sa preukázala jeho "účasť na plánovaných činnostiach poškodzujúcich národnú bezpečnosť."

Editor Channel 4 News Ben de Pear vyhlásil: "Poslali sme Daouda a Phila aby preskúmali obvinenia z porušovania ľudských práv v Sudáne, ale nikdy sme si nemysleli, že sa stanú obeťami takejto strašnej neprávosti."

01 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 02 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:09 - Feat.: - Title: V Sudáne sú ohrozené milióny ľudí kvôli obmedzenej humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-07 21:41:24 - Feat.: - Title: Pri útoku polovojenských jednotiek v Sudáne zahynulo 25 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:04