Jean-Claude JunckerReuters
StoryEditor

Juncker gratuloval Babišovi. Verí v zostavenie stabilnej vlády

23.10.2017, 21:55
Autor:
ČTKČTK
Predseda Európskej komisie verí, že Česko bude proeurópske.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes zagratuloval víťazovi českých parlamentných volieb. V liste šéfovi hnutia ÁNO Andrejovi Babišovi uviedol, že mu praje veľa šťastia pri zostavovaní stabilnej vlády.

Je to podľa Junckera dôležité na to, aby sa "Česká republika mohla významne podieľať na formovaní jednotnejšej a demokratickejšej Európskej únie postavenej na našich spoločných hodnotách".

Spory s Úniou

Babiš, až donedávna minister financií a vicepremiér končiacej vlády Bohuslava Sobotky, je v Bruseli často vnímaný optikou svojich vyhlásení o tom, že ČR by nemala prijímať euro aj odmietavým postojom k únijnému riešeniu migračnej krízy.

Jeho hnutie ANO je v Európskom parlamente súčasťou liberálne frakcie. Spory medzi štátmi višehradskej skupiny a Európskou komisiou, napríklad práve o migrácii, sa v posledných rokoch stali príčinou vzniku určitých priekop medzi strednou Európou a "starými" štátmi únie.

Euro raz budú musieť prijať

Juncker sa pokúsil prispieť k ich zahladeniu minulý týždeň, kedy pozval na pracovnú večeru premiérov Slovenska, Maďarska, Poľska i Českej republiky.

Debata sa točila okolo budúcnosti EÚ a okrem iného sa účastníci schôdzky dohodli na jej opakovaní. V odpovedi na novinársku otázku ohľadom Babišovho skeptického pohľadu na prijatie spoločnej európskej meny Schinas všeobecne pripomenul, že výnimku z prijatia eura má - okrem z EU odchádzajúcej Británie - iba Dánsko.

Mali by sa hlbšie integrovať

Upozornil, že Juncker už v septembri v prejave pred Europarlamentom vyjadril želanie, aby sa všetkých 27 krajín čo najviac podieľalo na pokračovaní európskej integrácie.

Juncker by podľa hovorcu rád videl, aby euro prijali všetky krajiny, ktoré plnia potrebné podmienky a majú k tomu politickú vôľu. "Nechcem špekulovať, ako sa táto diskusia vyvinie v kontexte Českej republiky," podotkol hovorca s tým, že výsledky volieb sú veľmi čerstvé a proces formovania novej vlády ešte len začína.

01 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 02 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 03 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:43