StoryEditor

Čo treba vedieť, kým vycestujete

28.06.2006, 00:00
Aj keď už nemusíte mať pracovné povolenie, v Grécku sa musíte prihlásiť na pobyt. Ale iba v prípade, že sa v krajine budete zdržiavať dlhšie ako tri mesiace. K prihláseniu na pobyt budete potrebovať vyplnený formulár z miestneho úradu, pracovnú zmluvu, potvrdenie, že za vás zamestnávateľ platí povinné odvody, ako aj čestné vyhlásenie, kde uvediete miesto svojho bydliska v Grécku, pas a fotografie. Povolenie na pobyt vrátane príslušného kolku za vás zvyčajne vybavuje zamestnávateľ.

Dobrá zmluva je základ
V zmluve by mali byť stanovené všetky pracovné podmienky, ako meno zamestnávateľa, pozícia, náplň práce, dátum a koniec pracovného pomeru, náležitosti v súvislosti so zdravotným a sociálnym poistením. Ak neviete po grécky, mali by ste vedieť aspoň po anglicky, aby ste si vedeli text zmluvy skontrolovať. Niekedy sa stane, že zamestnávateľ bude okrem angličtiny od vás vyžadovať nemčinu, ruštinu, taliančinu alebo gréčtinu. Od študentov sa vo väčšine prípadov nevyžaduje žiadna prax.

Ubytovanie, strava a zárobok
Zamestnávatelia v Grécku a na gréckych ostrovoch zabezpečujú ubytovanie a stravu zdarma. Pokiaľ sa tak nestane, ide skôr o výnimku. V takom prípade však zamestnanci zvyčajne dostávajú príplatky a bonusy, aby si stravu a ubytovanie zabezpečili sami. Výdavky za bývanie sa vtedy pohybujú od 200 do 250 eur na mesiac. Ak je byt či domček určený na prenájom, Gréci ich označujú ako "Enikiazete". Nehnuteľnosti na prenájom sa v tlači inzerujú pod hlavičkou Enikiassis Akiniton.
Platy sa po zohľadnení všetkých odvodov pohybujú mesačne od 450 do 1 000 eur a viac. Na niektorých pozíciách je možnosť privyrobiť si aj prepitným. Viac ako v hoteloch zarobia zamestnanci z Európy v baroch, a to viac ako tisícku eur mesačne. Animátori v hoteloch, ktorí pripravujú zábavné programy pre hostí, dostávajú od zamestnávateľa mesačne od štyristo do tisíc eur.

Pozor na prvý kontakt
Ako upozorňuje v letáku pre klientov jedna agentúra Universal Consulting: pre úspech je dôležitý váš prvý kontakt so zamestnávateľom. Myslíte na to, že ste prišli pracovať. Vaše prvé otázky po príchode by preto mali byť zamerané na zamestnávateľa, náplň práce a pracovné povinnosti. Netreba sa hneď rýchlo vybrať na pláž a hľadať kamarátov. Grécki zamestnávatelia sú na tieto skutočnosti veľmi hákliví a vytvorenie dojmu, že ste prišli na dovolenku, a nie pracovať, môže ovplyvniť vašu ďalšiu spoluprácu.

Užitočné adresy
Grécky úrad práce www.oaed.gr
Vyhľadávanie ponúk práce www.eures.sk
www.infojob.gr
www.infomarine.gr/findjob
Federácia gréckych zamestnávateľov www.fgi.org.gr
Veľvyslanectvo Helénskej republiky www.greece.sk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:34