StoryEditor

Bugár zmierňoval napätie

16.01.2005, 23:00
Predseda Strany maďarskej koalície (SMK) Béla Bugár rokoval v Maďarsku s najvyššími predstaviteľmi Maďarskej republiky v záujme zmiernenia napätia medzi maďarskými menšinami a Budapešťou. Spoločne s predstaviteľom vojvodinských Maďarov Józsefom Kaszom sa postupne stretli s premiérom Ferencom Gyurcsányom, prezidentom Ferencom Mádlom a predsedníčkou parlamentu Katalin Sziliovou.

Bugár priznal, že na rokovaniach sa nehovorilo o dvojitom občianstve, ale rokovania znížili napätie, ktoré vládlo medzi maďarskou vládou a menšinami po neúspešnom referende o dvojitom občianstve. Gyurcsányova vláda totiž odmieta dvojité občianstvo, ako riešenie kontaktu menšinových Maďarov s tzv. materskou krajinou. "Dohodli sme sa, že v otázkach týkajúcich sa menšín budeme vytvárať stanoviská spoločne," uviedol po rokovaniach Bugár.
Predstavitelia strán maďarských menšín sa teda pravdepodobne vydali na cestu kompromisu s vládou premiéra Ferenca Gyurcsánya, aj keď sa stále nevzdávajú podpory zákona o udelení občianstva Maďarom za hranicami. S Gyurcsányom sa zatiaľ dohodli len na tom, že budú o jeho návrhoch rokovať. Maďarská vláda po tom, čo občania v referende občianstvo pre zahraničných Maďarov nepodporili, ohlásila voči menšinám ústretové kroky. Krajania by podľa Gyurcsánya mali dostať špeciálne pasy platné na vstup do Maďarska a ďalších krajín EÚ a uľahčiť by sa mali pravidlá pre imigráciu a naturalizáciu. Vláda chce príslušné zákony zmeniť do júna 2005.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:00