REUTERS/Christian Hartmann
StoryEditor

Europarlament je "liaheň" sexuálneho obťažovania, tvrdia jeho zamestnankyne. Možnosti brániť sa majú obmedzené

26.10.2017, 11:04
Sexuálne obťažovanie nahlásili desiatky pracovníčok Európskej únie.

Poslanci Európskeho parlamentu budú vo štvrtok debatovať o sexuálnom obťažovaní v Európskej únii. Lenže niektorí z nich majú sami "maslo na hlave". Pretože aj na pôde Európskeho parlamentu má dochádzať k sexuálnemu obťažovaniu a obete sa zhodujú, že ich prípady často nikto vôbec nerieši. 

Objednávanie prostitútok aj obychtkávanie

Sexuálne služby výmenou za pracovné zmluvy, sex s mladými zamestnankyňami výmenou za pomoc s legislatívou či zabezpečovanie prostitútok pre nadriadených.

To je výpočet len ​​niektorých obvinení, ku ktorým má na pôde Európskeho parlamentu dochádzať. Prípady zmapoval server Politico. Vysoko postavený poslanec mal vraj pred svojou asistentkou masturbovať, iný svoju podriadenú obchytkával a ďalší mal položiť ruku na zadok dvadsaťdvaročnej asistentke svojho kolegu počas pracovného obeda, pokračuje vo výpočte server.

Na sexuálne obťažovanie upozorňuje napríklad aj server The Times. Tomu sa zverila jedna zo zamestnankýň Európskeho parlamentu, že ju prekvapilo, keď k nej jeden z nadriadených pristúpil a akonáhle sa zavreli dvere, začal sa jej v prázdnom výťahu dotýkať a nemravne jej šepkal do ucha. "Hladil ma po vlasoch, po krku, pokračoval aj dole po mojom chrbte. Skamenela som, bola som strachom bez seba," opísala mladá žena.

Strach o prácu a kariéru

"Povedala som o tom kolegovi, ktorý povedal, aby som incident nahlásila. Nakoniec som to ale neurobila. Bála som sa, že by som mohla prísť o prácu. Bála som sa aj hanby a zničenia mojej kariéry," vysvetlila.

Muž, ktorý ju obťažoval, ženatý otec dvoch detí, zostal aj naďalej v poslaneckej lavici Európskeho parlamentu. Rozhodne nejde o ojedinelý prípad. Serveru The Times totiž viac ako desiatka pracovníčok Európskeho parlamantu potvrdila, že ich poslanci sexuálne obťažovali.

Liaheň obťažovania

Paradoxne aj títo poslanci budú v Štrasburgu vo štvrtok hlasovať o rezolúcii o sexuálnom obťažovaní v rámci Európskej únie. Diskusia o sexuálnom obťažovaní sa na pôde Európskeho parlamentu rozprúdila po obvineniach vznesených proti hollywoodskemu producentovi Harveymu Weinsteinovi.

"Keď sa pozerám späť, pôsobí šialene, že som nič neurobila. Ale nechcela som sa dostať do problémov so svojím šéfom," okomentovala incident mladá žena. "Vedel, že som nesmelá a tichá. On bol veľmi výrečný, suverénny a ostrieľaný politik. Zjavne vedel, že mu to prejde," dodala. Zároveň tvrdí, že Európsky parlament je "liahňou obťažovania".

Nemajú sa na koho obrátiť

Poslanci vraj úmyselne zamestnávajú ako svoje asistentky mladé ženy a necítia sa "zodpovedajúci nikomu". Podľa člena komisie pre obťažovanie môže už samotné usporiadanie kancelárií Európskeho parlamentu "ľahko viesť k obťažovaniu".

Ženy popisujú pracovné prostredie v Európskom parlamente ako "kultúru ticha," kde obeť nevie, na koho sa obrátiť. "Aj potom, čo som našla pomoc, kolegovia ma aktívne odrádzali od nahlasovania na políciu," uviedla jedna z dotknutých žien.

Europarlament je oblepený plagátmi, ktoré vyzývajú na nulovú toleranciu voči obťažovaniu:

Nahlásené boli aj dve znásilnenia

Prezident Parlamentu Antonio Tajani v pondelok zdôraznil, že Európsky parlament má dobre zavedené procedúry pre riešenie obťažovania, poradná komisia však "žiadne formálne sťažnosti ohľadom sexuálneho obťažovania nedostala". Pritom štyri zamestnankyne Európskeho parlamentu serveru Politico potvrdili, že sťažnosti vzniesli.

Server uvádza, že boli nahlásené aj dve znásilnenia. Od roku 2002 právo Európskej únie sexuálne obťažovanie zakazuje. Predsedníčka Európskej ženskej lobby Joanna Maycocková však problém opisuje ako aktuálny naprieč všetkými inštitúciami Európskej únie.

Mnoho prekážok nahlasovania

Podľa servera Politico zatiaľ nahlásilo svoje prípady obťažovania médiám 87 žien a šesť mužov pracujúcich pre inštitúcie Európskej únie. Všetci, ktorí si nepríjemnou skúsenosťou prešli, tvrdia, že je mnoho prekážok, ktoré bránia obetiam hlásiť prípady znásilnenia, napadnutia aj obťažovania - povolenie potrebné pre políciu k vstupu do Parlamentu, imunita poslancov či pripojenie sťažností k pracovným zložkám v internej databáze EÚ.

"Stále tu nemáme adekvátne prostriedky na zabezpečenie, aby sa ženy cítili dostatočne bezpečne a ohlasovali incidenty. Oprávnene sa cítia, že tu nie sú žiadne skutočné dôsledky pre páchateľov sexuálneho obťažovania. Čo je horšie, veľmi často očakávajú, že práve ony budú po nahlásení musieť znášať negatívne dôsledky," dodala Maycocková. 

Poslanci a poslankyne Európskeho parlamentu sa vyjadrujú za zastavenie sexuálneho násilia v inštitúciach EÚ:

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:56