Reuters
StoryEditor

Izrael hrozí vojenskou akciou proti Iránu: Ak Trump neuspeje, budeme konať sami

26.10.2017, 14:53
Autor:
ČTKČTK
Izrael v minulosti vojensky zasiahol bez súhlasu USA proti Iraku a Sýrii.

Izrael je pripravený zasiahnuť vojensky proti Iránu, aby zabezpečil, že táto krajina, ktorá Izrael neuznáva, nezačne vyrábať jadrové zbrane. Vyhlásil to dnes izraelský minister zodpovedný za tajné služby Jisrael Kac. Izrael vojenskou akciou proti Iránu hrozil aj v minulosti.

Kac patrí rovnako ako americký prezident Donald Trump ku kritikom predvlaňajšej zmluvy o obmedzení iránskeho jadrového programu. Podľa Izraela rovnako ako podľa Trumpa zmluva obmedzuje Irán len dočasne, pričom ruší sankcie proti nemu. Trump nedávno povedal, že sa prestane vyjadrovať pravidelne k tomu, či Irán dohodu dodržiava, a oznámil tiež, že je reálne, že platnosť dohody skončí. S tým však nesúhlasia ostatní signatári, medzi ktorými je okrem Iránu Francúzsko, Británia, Nemecko, Rusko a Čína.

"Ak medzinárodné snaha, na čele ktorej stojí prezident Trump, nepomôže zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň, bude Izrael vojensky konať sám. Dohoda môže byť zmenená tak, aby Iránu zabránila vlastniť jadrové zbrane navždy," povedal Kac.

Izrael v minulosti vojensky zasiahol bez súhlasu USA proti Iraku a Sýrii a bombardoval tamojšie prevádzky spájané s jadrovými zbraňami. V prípade Iránu by išlo podľa odborníkov o väčšie riziko, pretože by to mohlo vyprovokovať protiútok zo strany Iránu a rozbúriť finančné trhy.

Izraelská hrozba síce môže podľa expertov pomôcť americkým zástancom sprísnenia protiiránskych sankcií, ale zároveň môže vyprovokovať iránskych konzervatívcov a zvýrazniť nezhody medzi USA a ich európskymi spojencami.

Izrael podľa Kaca navrhuje, aby zo zmluvy s Iránom z roku 2015 bol vyškrtnutý dátum, dokedy platí obmedzenie iránskeho jadrového programu, a aby boli sprísnené podmienky pre prevádzkovanie centrifúg, potrebných na získanie jadrového materiálu na výrobu zbraní.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:20