Český prezident Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Zeman o zostavovaní vlády: Babiš dostane aj druhú šancu

27.10.2017, 09:48
Autor:
TASRTASR
Český prezident môže udeliť najviac dve poverenia na zostavenie vlády.

Šéf hnutia ANO Andrej Babiš dostane aj druhú šancu zostavovať českú vládu. Prezident Miloš Zeman vo štvrtok v televízii Barrandov vyhlásil, že Babiša poverí i druhýkrát, ak sa mu prvý pokus nepodarí. Odmietol špekulácie, že by druhý pokus zveril predsedovi ODS Petrovi Fialovi, napriek tomu, že ODS skončila vo voľbách druhá. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa Zemana dostal Fiala od voličov 11 percent hlasov, ale Babiš má za sebou až 30 percent. "Nie som blázon a viem počítať. V politike to nie je časté, ale mal by sa v nej rešpektovať víťaz," povedal český prezident.

Vláda s Okamurom

Zeman takisto vyjadril predpoklad, že Babiš nakoniec zostaví vládu s podporou hnutia SPD (Sloboda a priama demokracia) Tomia Okamuru alebo priamo s ním.

"Budem rešpektovať, čo mi Andrej Babiš ponúkne. A keď mi povie, že sa dohodol s Tomiom Okamurom, že má väčšinu, tak to budem rešpektovať. Prezident tu nie je na to, aby dirigoval politické strany," uviedol Zeman.

Tri krát a potom voľby

Podľa neho je tiež možné, že bude potrebný aj tretí pokus - vtedy už premiéra, ktorý má zostaviť vládu, určuje predseda Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu. Keď nevyjde ani tento pokus, prezident by mal rozpustiť snemovňu a vyhlásiť predčasné voľby.

V takom prípade Zeman počíta s tým, že Babiš vyhrá predčasné voľby drvivou väčšinou, pretože voliči potrestajú strany, ktoré blokovali zostavenie vlády.

Porážka systémových strán

Zeman sa vyjadril aj k volebným výsledkom sociálnych demokratov a ľudovcov. "Systémové strany ako ČSSD alebo KDU-ČSL utrpeli dokázateľnú porážku," povedal. Podľa neho dôvod bol ten, že tieto strany už nemajú nijaké idey a iba udržiavali korupčný systém.

Zeman potom pochválil Babiša: šéf ANO bol podľa neho úspešný podnikateľ a politik a prirovnanie k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi či bývalému talianskemu premiérovi a mediálnemu magnátovi Silviovi Berlusconimu by malo lichotiť.

"Ako minister financií bol najúspešnejší, pretože dokázal priviesť rozpočet k prebytku," povedal prezident ČR, ktorého citovali Novinky.cz.     

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 03 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 04 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 05 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:59