technológie, internet, údajeReuters
StoryEditor

Cenzúra v Rusku: Zakázali anonymitu na internete

31.10.2017, 08:50
Autor:
ČTKČTK
Ruské úrady môžu oddnes blokovať anonymné pripojenie k internetu.

V Rusku od dnešného dňa platí zákon, ktorý umožňuje úradom zablokovať šifrované či anonymné pripojenie k internetu. Experti v odbore a obranci ľudských práv tento krok kritizujú ako zosilnenie cenzúry pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami, napísala agentúra AFP. Hlavu štátu budú Rusi voliť budúci rok v marci. Všeobecne sa očakáva, že Vladimir Putin získa ďalší mandát v čele štátu.

Zákon, prijatý v lete, zakazuje programy, ktoré umožňujú pripojiť sa k informačnej diaľnici anonymne alebo prostredníctvom virtuálnej privátnej siete (VPN). Toto pripojenie používajú firmy kvôli zabezpečeniu siete, ale aj užívateľ, ktorý si želá dostať sa na internetové stránky, zakázané ruskými úradmi.

Budú filtrovať prístup

Zákon káže operátorom, vyhľadávačom a serverom ponúkajúcim služby VPN filtrovať prístup na sieť, aby sa používateľ nedostal na zakázané stránky, inak bude zablokovaný dotyčný server, s ktorého pomocou je možné zákaz obchádzať. Zákon poveruje úrad dohliadajúci na telekomunikácie, Roskomnadzor, zostaviť zoznam poskytovateľov spomínaných služieb a povoľuje ich zablokovať.

Podľa autorov zákona je účelom zabrániť používateľom internetu obchádzať rozhodnutie ruskej justície napríklad kvôli spojeniu s teroristickými organizáciami alebo s extrémistami.

Mimovládky to kritizujú

Mimovládna organizácie Amnesty International (AI) kritizovala zákon ako "vážny úder slobode internetu," zatiaľ čo zbehlý spolupracovník amerických tajných služieb v ruskom exile Edward Snowden usúdiť, že "nerozumné opatrenie" urobí "Rusko menej slobodným".

"Technológia, pomáhajúca používateľom internetu vyhnúť sa cenzúre a zostať v utajení, má najväčší význam pre slobodu slova na internete. Teraz si úrad udelil právomoc zakazovať používanie VPN a ďalších technológií, ktoré pomáhajú ľuďom k slobodnému prístupu k informáciám v sieti," uviedol zástupca riaditeľa AI pre Európu a Strednú Áziu Denis Krivošejev, podľa ktorého najnovší zákaz obchádzať zákazy predstavuje ďalší útok na slobodu internetu v Rusku, kde sú zakazované kritické weby na základe nejasne formulovaných zákonov proti extrémizmu a užívatelia sociálnych sietí sú trestne prenasledovaní za svoje pripomienky.

Proti aktivistom a novinárom

"Zákon postihne novinárov a aktivistov, ktorí používajú tieto služby na anonymné publikovanie," varovala Eva Galperinová z nadácie Electronic Frontier Foundation (EFF), sídliacej v Spojených štátoch. Domnieva sa, že zákon sa bude používať selektívne, aby sa nedotkol zahraničných investorov v Rusku, obávajúcich sa, aby zákaz VPN nerobil ich dáta zraniteľnými.

Opoziční politici, ako je bloger Alexej Navaľnyj, často používajú internet a sociálne siete k tomu, aby šíril informácie a svoje názory, ktoré oficiálne médiá ignorujú.

Nebudú to dodržiavať

Niektorí poskytovatelia služieb VPN napríklad Zenmate VPN alebo Private Internet Access, doteraz uviedli, že nový zákon nebudú dodržiavať. Zákon "prakticky vyžaduje od služby VPN, aby pomohla posilniť cenzúru v Rusku," povedal AFP Harold Li, viceprezident skupiny Express VPN International. Služba VPN má podľa neho zásadný význam pre zachovanie súkromia a anonymity a pre slobodu slova na internete.

Pritvrdzujú už roky

Rusko od roku 2012 posilňuje zákony ohľadne internetu na pozadí pritvrdzovania režimu, ako aj teroristickej hrozby. Nové zákony napríklad vyžadujú aj od zahraničných spoločností, aby sa údaje o ruských užívateľoch od budúceho roku uchovávali v Rusku a na požiadanie ich poskytovali úradom.

Ale Eva Galperinová upozorňuje, že aj v prípade, že konečným cieľom Kremľa je získať "absolútnu kontrolu" nad internetom, jeho technické schopnosti sú menšie ako v prípade Číny a jej virtuálneho Veľkého múru.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:45