Reuters
StoryEditor

Američania oslavujú hrdinského policajta, ktorý zastavil teroristu na Manhattane

02.11.2017, 11:11
Autor:
ČTKČTK
Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil, že statočný Ryan Nash preukázal talent a chrabrosť policajného zboru.

Newyorský policajt Ryan Nash, ktorý v utorok na Manhattane zastavil vyčíňanie atentátnika Sayfulla Saipova a ktorý je za svoj zásah oslavovaný ako hrdina, bol na mieste činu náhodou. Pôvodne totiž prišiel vyriešiť istý incident v neďalekej Stuyvesantovej strednej škole, napísal denník The New York Times. Nash Saipova, ktorý bol v stredu obžalovaný z terorizmu kvôli zabitiu ôsmich ľudí, postrelil do oblasti brucha. Policajt však nebol sám, kto sa útočníka pokúsil zneškodniť, Saipova sa snažil zastaviť aj jeden zo svedkov udalosti.

"Cítim to tak, že sme len robili svoju prácu, ako tak každý deň robia tisíce ďalších policajtov," povedal Nash na tlačovej konferencii. "Chápem však význam udalosti a úlohu, ktorú sme zohrali. Som vďačný za uznanie, ktoré sa nám dostalo," dodal.

Nasha, ktorého médiá hodnotia ako skromného človeka, verejnosť aj úrady označujú za hrdinu. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil, že statočný Nash preukázal talent a chrabrosť policajného zboru. "Všetci mu tlieskame a blahoželáme," dodal. "On i jeho spolupracovníci si zaslúžia uznanie obyvateľov mesta," povedal na Nashovu adresu newyorský starosta Bill de Blasio, ktorý policajta navštívil v nemocnici, kam bol prevezený kvôli zvoneniu v ušiach, čo očividne spôsobil výstrel.

Nash bol jedným zo štyroch policajtov, ktorí v osudné utorkové popoludnie prišli na ošetrovňu Stuyvesantovej školy, kam boli privolaní kvôli študentovi, ktorý hrozil samovraždou. Krátko po ich príchode Saipov narazil pred budovou školy prenajatou dodávkou do školského autobusu a z vozidla, ktorým zabil osem ľudí a viac ako desať ďalších zranil, vybehol na ulicu.

Policajti sa rozhodli okamžite zasiahnuť a Nash, ktorý sa k Saipovovi dostal najbližšie, na neho deväťkrát vypálil. Jedna zo striel útočníka zranila. K atentátnikovi, ktorý aj po zásahu strelou stále držal paintballovú a vzduchovú pištoľ, okamžite pribehol jeden zo svedkov a zbrane mu z rúk vykopol. Tento civilista sa podľa The New York Times snažil Saipova zastaviť už potom, čo vystúpil z auta. Jeho identitu denník nezverejnil.

Magazín Newsweek sa v súvislosti so zásahom venuje tomu, prečo Nash útočníka nezastrelil, ale len zranil. Ako vysvetlenie ponúka inštrukcie newyorskej polície, ktorá chce, aby policajti na získanie kontroly nad akoukoľvek situáciou používali len nevyhnutne nutnú silu. Členovia zboru preto majú výcvik na zneškodnenie i veľmi nebezpečných páchateľov tak, aby útočníci prežili. Newsweek poznamenal, že policajti majú po použití strelných zbraní niekedy problémy a čelia vyšetrovaniu inšpekcie, či zbraň použili skutočne nutným spôsobom.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:40