EUTERS/Jung Yeon-Je/Pool
StoryEditor

Severokórejský problém musíme vyriešiť, vyhlásil Trump na návšteve Soulu

07.11.2017, 10:03
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident sa v rámci svojej cesty po Ázii zastavil aj v Južnej Kórei, kde sa stretol s prezidentom.

Americký prezident Donald Trump dnes po prílete na 24-hodinovú návštevu Južnej Kórey vyhlásil, že je nutné nájsť riešenie bezpečnostnej hrozby, ktorú predstavujú zbrojné programy KĽDR.

Jeho juhokórejský náprotivok Mun Če-in vyjadril nádej, že návšteva šéfa Bieleho domu v krajine bude znamenať obrat v kríze na Kórejskom polostrove.

Riešenie musia nájsť

Pri stretnutí s americkými a juhokórejskými vojenskými veliteľmi na najväčšej americkej armádnej základni v krajine Trump k otázke Severnej Kórey povedal: "Nakoniec nájdeme riešenie. Vždy nájdeme riešenie, musíme ho nájsť."

Trump sa na americkú základňu Camp Humphreys presunul vrtuľníkom hneď po svojom dnešnom prílete. Spojené štáty majú od skončenia kórejskej vojny v roku 1953 v krajine 28-tisíc svojich vojakov.

Veľké nádeje

Neskôr Trump a Mun odišli do prezidentského Modrého domu v metropole Soul. Mun pred začiatkom rokovaní povedal, že dúfa, že Trumpova návšteva do istej miery zmierni obavy Juhokórejčanov z KĽDR a že bude znamenať "zlom v riešení severokórejskej jadrovej otázky".

Trump vyzdvihol "skvelú spoluprácu" s juhokórejským prezidentom, hoci medzi Washingtonom a Soulom existujú isté spory, predovšetkým v otázke prístupu ku KĽDR. Americký prezident v minulosti kritizoval Muna za jeho snahy o dialóg s Pchjongjangom.

Vítali ho transparentmi

Trump vo vzťahu ku KĽDR presadzuje tvrdé ekonomické sankcie a tlak na Pchjongjang. V poslednej dobe si severokórejský vodca Kim Čong-un a Trump vymenili sériu urážok, ktoré spolu so severokórejským septembrovým jadrovým testom a množstvom raketových skúšok ďalej zvýšili napätie na Kórejskom polostrove.

Amerického prezidenta po príchode do juhokórejské metropoly Soul dnes vítalo niekoľko stoviek priaznivcov, ale aj odporcov, ktorí držali transparenty s heslami ako "Nie Trumpovi, nie vojne, áno mieru".

Problematická dohoda

Konfliktný bod medzi Južnou Kóreou a USA predstavuje tiež americko-juhokórejská dohoda o voľnom obchode.

Trump už skôr avizoval, že sa bude usilovať o zmenu či dokonca zrušenie tejto dohody. Americkí činitelia uviedli, že od tej doby, čo dohoda nadobudla platnosť, sa výrazne zvýšil americký obchodný deficit s Južnou Kóreou.

Šéf Bieleho domu, ktorý je teraz na ceste po Ázii, do Južnej Kórey priletel z Japonska. V pláne nemá návštevu demilitarizovanej zóny na hraniciach s KĽDR, o ktorej médiá špekulovali. V stredu Trump odletí do Číny.

01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 03 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 04 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 05 - Modified: 2024-04-10 17:03:16 - Feat.: - Title: Zelenskyj by si "rád" vypočul predstavy Trumpa o ukončení vojny. Chce ho zobrať na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:57