Mohammed bin SalmánReuters
StoryEditor

V Saudskej Arábii pokračujú protikorupčné čistky. Vo väzbe je 201 osôb

09.11.2017, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Za masovým zatýkaním je saudskoarabský korunný princ, ktorého upodozrievajú z odstraňovania opozície.

Saudská Arábia v súvislosti s protikorupčnými záťahmi povolala k výsluchom 208 osôb, 201 z nich je stále zadržiavaných a sedem bolo prepustených a nečelí žiadnym obvineniam. Totožnosť zadržaných zverejnená nebola, zrejme však boli zmrazené ich osobné bankové účty.

Podľa úradov prišlo kráľovstvo v dôsledku sprenevery a korupcie v posledných desaťročiach o asi 100 miliárd dolárov. S odkazom na dnešné vyhlásenie štátneho zástupcu o tom informovala agentúra AP.

Zatýkali aj v kráľovskej rodine

Na príkaz novozaloženého protikorupčného výboru boli už cez víkend zadržané desiatky osôb vrátane jedenástich princov a niekoľkých desiatok súčasných aj bývalých ministrov. Dnes korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý čistku kvôli údajnej rozsiahlej korupcii nariadil, vymenoval 30 nových sudcov a 26 ďalších povýšil. Oznámila to saudskoarabská agentúra SPA.

Agentúra Reuters napísala, že zatiaľ nie je jasné, či títo sudcovia budú zapojení do riešenia údajných prípadov korupcie. Server Middle East Eye napísal, že proces by mal začať 1. decembra. Mnohí zatknutí sú obvinení z prania špinavých peňazí, úplatkárstva, zneužitia verejných peňazí a vydierania. Mnohým boli zmrazené bankové kontá a majetok, alebo sa to chystá.

Odpratanie opozície

Analytici upozorňujú, že cieľom terajšieho záťahu nie je len vykoreniť korupciu, ale tiež odstrániť opozíciu voči korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, ktorý sa snaží presadiť kontroverzné reformy.

V septembri oznámil, že bude zrušený zákaz riadenia platný pre ženy, do krajiny sa snažia nalákať zahraničných turistov. Obmedzil aj štátne výdavky v niektorých častiach ekonomiky a plánuje veľký rozpredaj štátneho majetku. Z veľkej časti je to reakcia na pokles cien ropy na svetových trhoch a snaha nasmerovať ekonomiku tak, aby bola na príjmoch z predaja ropy menej závislá.

V hre sú stovky miliárd dolárov

Finančný dohľad v Spojených arabských emirátoch požiadal banky o informácie o občanoch, ktorí boli v Saudskej Arábii zadržaní. Podľa Reuters preto, aby sa rozhodlo o zmrazení kont.

Rijád oznámil, že chce zabaviť nezákonne nadobudnutý majetok, avšak nie je známy žiadny časový harmonogram. Podľa bankových zdrojov bolo na žiadosť centrálnej banky zmraziť 1700 kont v domácich bankách.

V záťahu ide podľa odborníkov o veľké sumy peňazí. Korupčnými kanály bolo podľa nich z príjmov Saudskej Arábie vyvedené až 800 miliárd dolárov. Bankári sa domnievajú, že väčšina z týchto peňazí skončila v zahraničí.

01 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 02 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 05 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:59