StoryEditor

Blízkym východom hýbe zvláštna kauza. Niektorí naznačujú, že libanonského premiéra zadržiavajú Saudi

09.11.2017, 17:12
Autor:
TASRTASR
Saudská Arábia dnes vyzvala svojich občanov, aby opustili územie Libanonu.

Saudská Arábia nariadila vo štvrtok svojim občanom, aby opustili územie Libanonu. Vláda v krátkom vyhlásení apelovala na Saudskoarabov, ktorí v Libanone žijú alebo sú tam na návšteve, aby krajinu opustili. Zvyšných občanov zároveň nabádala, aby do nej necestovali, informovala agentúra AP.

Libanonský premiér Saad Harírí (47) šokoval svoju krajinu, keď v sobotu v rámci vopred nahraného televízneho prejavu v Saudskej Arábií odstúpil zo svojej funkcie.

Tajný plán na atentát

Harírí hovoril o tajnom pláne, v rámci ktorého majú na neho spáchať atentát. O pláne neuviedol podrobnosti, ale z účasti na ňom obvinil šiitský Irán a jeho libanonského spojenca, hnutie Hizballáh. Iránska vláda, ako aj libanonská armáda tieto tvrdenia odmietli ako nepodložené. Saudská Arábia zase uviedla, že účasť Hizballáhu v libanonskej vláde považuje za "vojnový akt" voči kráľovstvu.

Rezignácia sunnitu Harírího vyvolala obavy z nestability Libanonu. Prezident Michel Aún, ktorý je spojencom Hizballáhu, zatiaľ Harírího demisiu neprijal, pričom uviedol, že ju nebude brať na vedomie, dokým sa s premiérom osobne nestretne.

Doposiaľ nie je známe, že by sa Harírí do Libanonu vrátil. K okamžitému návratu do krajiny ho však vo štvrtok vyzval jeho politický subjekt Hnutie budúcnosti. Hnutie spriaznené so Saudskou Arábiou vo vyhlásení uviedlo, že "pre obnovenie dôstojnosti a rešpektu Libanonu" je "nevyhnutné", aby sa premiér do krajiny vrátil.

Z vyhlásenia, ktoré prečítal bývalý libanonský premiér Fuad Saniora, zdanlivo vypláva, že Harírí je v Saudskej Arábií zadržiavaný proti svojej vôli.

Rozdelený Libanon

Generálny tajomník Hizballáhu Hasan Nasralláh vyzval deň po nečakanej rezignácii Harírího na trpezlivosť. Obvinil saudskoarabské vedenie, že spísalo príslušné oznámenie a donútilo premiéra, aby ho prečítal v televíznom vysielaní. Nasralláh taktiež položil otázku, či Harírího nezadržiavajú v Saudskej Arábii proti jeho vôli.

Slovné útoky šéfa Hizballáhu proti Rijádu sa vyostrili v poslednom období, keď sa výraznejšie prejavila rivalita medzi sunnitskou Saudskou Arábiou a šiitským Iránom v súvislosti s vojnami v Sýrii a Jemene. Rijád a Teherán v týchto konfliktoch podporujú opačné strany. Tisíce príslušníkov šiitského Hizballáhu, ktorý zásobuje a financuje Irán, sa zapojili do bojov v Sýrii na strane tamojších vládnych síl.

Harírí sa stal premiérom koncom roka 2016 a viedol 30-člennú vládu národnej jednoty, do ktorej patril aj militantný šiitský Hizballáh. Tejto vláde sa do značnej miery podarilo ochrániť krajinu pred dôsledkami občianskej vojny v susednej Sýrii.

Samotný Libanon je ostro rozdelený medzi zástancov Saudskej Arábie, ktorých vedie sunnita Harírí, a tábor podporovateľov šiitskeho Iránu zastupovaný Hizballáhom, píše AP.

01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 03 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 04 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:37