Reuters
StoryEditor

Európska komisia ide bojovať proti šíreniu dezinformácií. Zapojiť chce odborníkov aj verejnosť

13.11.2017, 17:43
Autor:
ČTKČTK
Expertná skupina Komisie by mala byť zložená zo zástupcov médií ale aj verejnosti.

Európska komisia dnes začala verejnú konzultáciu ohľadom šírenia dezinformácií na internete. Buduje tiež expertnú skupinu, v ktorej budú zastúpení akademici, zástupcovia webových platforiem, spravodajských médií a občianskej spoločnosti, ktorí majú pomôcť s vypracovaním protiopatrení. Tie majú byť predstavené na jar budúceho roka, informovala dnes komisia v tlačovej správe.

"Žijeme v dobe, keď sme doslova zaplavení informáciami, a to pravdivými aj klamlivými. Preto musíme dať občanom k ​​dispozícii nástroje, aby dokázali rozpoznať falošné správy a nakladať s informáciami, ktoré získavajú, a aby sa celkovo zvýšila dôvera na internete," vyhlásil prvý podpredseda komisie Frans Timmermans.

Hľadajú rovnováhu

Podpredseda komisie pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip dodal, že je potrebné "nájsť rovnováhu medzi slobodou prejavu, pluralitou médií a právom občanov na prístup k rôznorodým a spoľahlivým informáciám".

"Do riešenia tejto problematiky by sa mali zapojiť všetky zainteresované subjekty, okrem iného online platformy a spravodajské médiá," zdôraznil Ansip. Komisárka pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Marija Gabrielová upozornila, že chce "v prvom rade brániť právo občanov na kvalitné informácie".

Možnosť vyjadriť sa

K problematike sa môžu v rámci verejnej konzultácie organizovanej komisiou vyjadriť občania, sociálne médiá a spravodajské organizácie, teda prevádzkovatelia rozhlasového a televízneho vysielania, tlačené médiá, tlačové agentúry, internetové médiá a orgány overujúce faktickú správnosť údajov. Zapojiť sa môžu aj výskumní pracovníci a štátne orgány, a to až do polovice februára 2018.

"Cieľom je zistiť, aké opatrenia by sa podľa respondentov mohli na úrovni EÚ prijať, aby občania dokázali ľahko rozpoznať spoľahlivé a overené informácie a vedeli sa lepšie vysporiadať s nástrahami digitálnej éry," upozornila komisia vo svojom komuniké.

Priorita Komisie

"Predmetom tejto konzultácie sú iba také falošné správy a dezinformácie šírené po internete, ktorých obsah nie je sám o sebe nezákonný, a nevzťahujú sa naň teda existujúce legislatívne či samoregulačné opatrenia na úrovni EÚ alebo jednotlivých štátov," dodalo tlačové oddelenie komisie.

V júni 2017 Európsky parlament prijal uznesenie, v ktorom Európsku komisiu vyzval, aby dôkladne analyzovala súčasnú situáciu a právney rámec z hľadiska falošných správ a aby overila, ako by bolo možné šírenie nepravdivého obsahu obmedziť legislatívne. Komisia potvrdila, že túto tému vníma ako prioritu a že iniciatívu proti šíreniu falošných správ na internete zahrnula do svojho pracovného programu na rok 2018.

01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 03 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 04 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:47