DPA
StoryEditor

Komisia kritizuje Poľsko, ktoré sa s ňou odmieta baviť o stave právneho štátu v krajine

15.11.2017, 10:14
Autor:
ČTKČTK
EK sa obáva ohrozenia právneho štátu v Poľsku.

Európska komisia od júla niekoľkokrát vyzvala poľských ministrov k osobnému rokovaniu o stave právneho štátu v Poľsku, ale bez úspechu. Dialóg s Varšavou je tak v "zásade len písomný", povedal dnes podpredseda komisie Frans Timmermans európskym poslancom v Štrasburgu. Dodal, že Poľsko zatiaľ komisii neponúklo žiadne konkrétne kroky, ktorými by reagovalo na obavy komisie ohľadom stavu právneho štátu v krajine.

Komisia podľa Timmermansa napriek tomu dúfa, že sa poľská vláda bude snažiť predísť ďalšiemu vyhrocovaniu sporu s Bruselom ohľadom zmien v poľskom súdnictve, ktoré podľa EÚ narušujú nezávislosť poľskej justície.

Sporná reforma súdnictva

Komisia v lete kvôli problematickej reforme súdnictva začala s Poľskom konanie pre porušenie legislatívy, ktoré môže skončiť žalobou na únijnom súde. Poľská vláda strana Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že zákony zodpovedajú európskym štandardom a že súdy je potrebné reformovať, pretože sú pomalé a neefektívne. Kritici vládnych návrhov vrátane sudcov vidia za týmto počínaním snahy podriadiť súdy vláde.

Timmermans dnes tiež povedal, že Európska komisia teraz skúma návrhy úprav dvoch kontroverzných zákonov, ktoré predložil poľský prezident Andrzej Duda, a bude sledovať ďalší vývoj. Duda, ktorý je spojencom PiS, tieto zákony - o najvyššom súde a o sudcovskej rade - najprv po protestoch a kritike Západu vetoval a neskôr prišiel s vlastnými úpravami.

Zneužívanie moci

Komisia ale podľa Timmermansa pociťuje aj ohľadom týchto úprav "silné obavy". Čaká na decembrové stanovisko právnych expertov Rady Európy združených v takzvanej Benátskej komisii.

Poľský europoslanec Janusz Lewandovski, ktorý je členom poľskej opozičnej Občianskej platformy (PO), dnes v parlamente obvinil poľskú vládu zo zneužívania moci. Okrem iného povedal, že Poľsko má spojencov v Európskej únii, a "nie v Turecku alebo Bielorusku". "Nechceme sa cítiť trápne kvôli tomu, kto sme," dodal.

Dvojitý meter

Europoslanec za PiS Ryszard Antoni Legutko na to reagoval, že Lewandovski podľa neho "stráca rozum", a postoj Európskej únie nazval ukážkou sily. Európsku komisiu obvinil z uplatňovania dvojakých štandardov. Ak by Poľsko prechádzalo ústavnou krízou podobne ako teraz Španielsko, Timmermans by podľa neho vystupoval "ako svätý Juraj bojujúci proti drakovi". Po skončení svojho prejavu Legutko odišiel zo sály.

Európski poslanci budú neskôr schvaľovať právne nezáväzné uznesenie týkajúce sa stavu právneho štátu v Poľsku. Vyzvú v ňom zrejme k dodržiavaniu spoločných európskych hodnôt a vyjadria znepokojenie nad rýchlym legislatívnym vývojom v mnohých oblastiach v Poľsku, ako sú verejnoprávne médiá, trestné právo, zákon o polícii a o verejnej službe alebo zákon o boji proti terorizmu.

01 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:42