Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump vyzval na obnovu tímu, ktorý vyšetruje chemické útoky v Sýrii

16.11.2017, 20:54
Autor:
TASRTASR
Washington a Moskva predložili súperiace návrhy rezolúcií o obnovení Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu pre Sýriu.

Prezident USA Donald Trump vyzval Bezpečnostnú radu OSN na predĺženie mandátu tímu, ktorý vyšetruje chemické útoky v Sýrii.

Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA. Mandát tohto tímu má vypršať vo štvrtok 16. novembra o polnoci.

Trumpov návrh

"Všetci potrebujeme, aby Bezpečnostná rada OSN hlasovala za obnovenie Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu pre Sýriu, aby sa zabezpečilo, že Asadov režim znovu nespácha masové vraždy chemickými zbraňami," napísal Trump na Twitteri pred napätým hlasovaním o dvoch konkurenčných návrhoch rezolúcií z dielne USA a Ruska.

Washington a Moskva predložili súperiace návrhy rezolúcií o obnovení Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu pre Sýriu (JIM), čo je tím vyšetrovateľov z OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorý má sídlo v holandskom Haagu.

Rusko zrejme využije už desiatykrát právo veta v hlasovaní o Sýrii, takže zamietne americký návrh. Rada je pod tlakom, aby obnovila mandát spomínaného tímu, ktorý má vypršať o polnoci.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v Moskve vyhlásil, že americký návrh "nemá šancu", aby bol prijatý. Zamietnutie ruského návrhu bude pokladané za pokus Západu využiť inšpekcie chemických zbraní v Sýrii na manipuláciu, uviedol Lavrov.

Rusko spochybnilo správu OSN

V návrhu USA sa "zachováva profesionálny cieľ" tímu vyšetrujúceho chemické zbrane, kým ruský návrh tento cieľ "anuluje", povedal tlačovej agentúre DPA diplomat OSN.

Rusko spochybnilo väčšinu nedávnej správy OSN, v ktorej sa vina za útok sarinom z apríla 2017 v sýrskom meste Chán Šajchún pripisuje sýrskej vláde.

Moskva vetovala predchádzajúci pokus o obnovenie vyšetrovacieho mechanizmu minulý mesiac a ako dôvod uviedla, že BR OSN by mala počkať na zverejnenie správy o Chán Šajchúne.

Po tom, čo táto správa bola zverejnená, zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Vladimir Safronkov označil vyšetrovanie za "hlboko neuspokojivé" a "kvalitatívne priemerné".

01 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:04