StoryEditor

Z utečencov otrokmi. Pašeráci v Lýbii ich dražia za pár stoviek

18.11.2017, 23:00
Autor:
ertert
Za novým biznisom sú pašeráci, ktorým sa nevypláca migrantov prevážať.

V Líbyi začína bujnieť obchod s utečeneckými otrokmi. Pašeráci ich predávajú za stovky dolárov na ťažkú prácu. Snažia sa tak vyrovnať klesajúce zisky z transportov utečencov cez Stredozemné more, ktoré pozorne stráži pobrežná stráž. Utečenci musia v zajatí žiť v otrasných podmienkach, mnohých z nich čaká deportácia, do vlasti sa však stále častejšie vracajú aj dobrovoľne.

Líbya je dlhodobo považovaná za križovatku väčšiny afrických utečeneckých ciest. Od tunajších brehov vyplávajú ročne tisícky plavidiel pašerákov, ktorí ľudí na úteku za vysoké poplatky prevážajú do Európy. Aspoň to tak donedávna bolo. V lete však talianska a líbyjská pobrežná stráž spoločnými silami výrazne znížila počet utečencov využívajúcich takzvanú stredomorskou cestu.

Aukcie utečencov

Vysídlenci sa teraz hromadia v Líbyi a pašeráci sa na nich snaží zarobiť inak. Záujemcom o lacnú prácu ich predávajú ako otrokov. Reportéri serveru CNN zverejnili videozáznam z jednej z mnohých aukcií otrokov. Pašerák sa na nej snaží predať skupinu "veľkých silných chalanov, ktorí sa hodia na prácu na farme". Jeden z nich sa nakoniec predá za 800 dolárov.

Zámorský server sa neskôr vydal priamo do Tripolisu, aby zmapoval množiace sa otrocké dražby. O ďalšom osude utečenca sa väčšinou rozhodne počas niekoľkých minút. "Potrebuje niekto dobrého kopáča? Toto je presne on. Veľký chlap, ktorý to zvládne," hlási pašerák navlečený do armádneho oblečenia na jednej z aukcií v líbyjskej metropole.

Pašerák vykrikuje čiastky a záujemcovia o lacnú pracovnú silu dvíhajú ruku. Najvyššia ponuka vyhráva. Utečenec sa zvesenou hlavou odchádza a stáva sa majetkom svojho "pána". Reportéri sa pokúšali krátko po dražbe s niektorými "otrokmi" hovoriť. Vysídlenci však boli v šoku a príliš toho nepovedali.

Tisíce príbehov

Pracovníci CNN odovzdali nazbierané materiály líbyjským úradom, ktoré sú dlhodobo terčom kritiky OSN a organizácií na ochranu ľudských práv kvôli otrasným podmienkam, v ktorých tu musia utečenci žiť.

Poručík Násir Haza, ktorý pracuje pre vládnu Agentúru proti ilegálnej migrácii, vraj na vlastné oči žiadnu z aukcií otrokov nevidel. Potvrdil však, že v Líbyi operuje celý rad zločineckých gangov, ktoré sa špecializujú na pašovanie utečencov. "Jednoducho vezmú loď, naložia na ňu sto ľudí a je im jedno, či doplávajú alebo nie. Keď dostanú zaplatené, o nič ďalšie už sa nestarajú," opisuje.

Kritická situácia

"Situácia je zúfalá," potvrdzuje Mohammed Abdiker, operačný riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu. "Niektoré správy o situácii v Líbyi sú skutočne desivé a posledné informácie o dražbách otrokov sa len radia k dlhému zoznamu príkoria, ktorými musia ľudia na úteku prechádzať," tvrdí. Dražby sa pritom odohrávajú len kúsok od každodenného života Líbyjčanov.

Anes Alazábí pracuje ako dozorca v detenčnom centre pre migrantov v Tripolise. Zariadenie slúži ako posledný ubytovanie ľudí na úteku pred deportáciou do vlasti. Alazábí podľa svojich slov počul mnoho príbehov o otrasnom zaobchádzanie s utečencami zo strany pašerákov. "Trpím s nimi. Počúvam ich príbehy. Majú právo na to, aby ich niekto vypočul," opisuje.

Smutný návrat do vlasti

So svojimi osudmi sa mu zveril aj 21-ročný Victory. Tvrdí, že aj on si prešiel dražbou otrokov. Jeho putovanie začalo v rodnej Nigérii. Vadila mu vraj korupcia, kvôli ktorej sa nedokázal presadiť.

Na ceste do Európy je už rok a štyri mesiace. Za poplatky pašerákom utratil všetko imanie. V Líbyi si prežil peklo, pašeráci ho spolu s ďalšími ľuďmi držali v malej miestnosti, jedlo bolo vzácnosťou.

Predávajú ich ako tovar

"Keď sa pozriete na ľudí, ktorí skončili v rukách pašerákov, nájdete na nich stopy života v týchto otrasných podmienkach. Prešli si bitím a ďalším násilím," opisuje. Keď Victorymu došli peniaze, väznitelia ho predali ako otroka. Všetok jeho zárobok odovzdával pašerákom.

Po niekoľkých týždňoch ho však jeho nový majiteľ vrátil pašerákom, ti ho neskôr predali ešte niekoľkokrát. Peniaze sa snažili dostať aj z jeho rodiny, ktorá zostala v Nigérii.

Po dlhej ceste deportácia

"Minul som takto asi 2 780 dolárov. Moja mama dokonca obchádzala dediny a požičiavala si od ostatných ľudí, aby mi zachránila život," rozpráva. Teraz ho čaká deportácie do Nigérie.

Nie je sám. Kvôli nepriestupnosti cesty cez Líbyu sa bezmála deväť tisíc utečencov v tomto roku za asistencie Medzinárodnej organizácie pre migráciu dobrovoľne vrátilo do vlasti.

Začne od nuly

Veľa nigérijských priateľov Victoryho sa do Európy dostalo, on sám však na lepší život za Stredozemným morom zanevrel. Domov sa vráti s prázdnymi rukami.

"Ja som sa do Európy nedostal, ďakujem ale Bohu za tých, ktorí to zvládli. Ja ale šťastný nie som, vraciam sa domov a budem začínať od nuly. Je to pre mňa bolestivá skúsenosť ... veľmi bolestivá," tvrdí.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:08