Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
StoryEditor

V jeden krásny deň s tými sankciami treba skoncovať, povedal dnes Zeman Putinovi

21.11.2017, 12:48
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Stretnutie sa uskutočnilo v Soči v rámci Zemanovej pracovnej cesty do Ruska.

Prezident Miloš Zeman sa dnes v čiernomorskom letovisku Soči stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Rokovanie, ktoré začína oficiálny program päťdňovej Zemanovej štátnej návštevy v Rusku, sa koná v Putinovej rezidencii Bočarov Ručej, ktorá je v poslednej dobe častým miestom vrcholných schôdzok ruského prezidenta. Zeman v septembri označil umiestnenie schôdzky do Soči za "svojím spôsobom vyznamenanie".

Putin pri privítaní ocenil Zemanov podiel na tom, že napriek existujúcim problémom sa spolupráca oboch krajín prehlbuje, najmä v ekonomike. Povedal, že chce so Zemanom diskutovať aj o kultúrnej výmene a o rastúcom záujme o výučbu ruštiny v Česku. Spokojný je Putin tiež s výmenou divadelných súborov.

Zástup podnikateľov

Zeman poukázal na početnú delegáciu podnikateľov, ktorí s ním prišli. Kým na skoršiu návštevu Francúzska ich prezidenta sprevádzalo 14, v Rusku je počet desaťnásobný, uviedol Zeman.

Zároveň vyslovil poľutovanie nad tým, že "z technických, nie ideologických" dôvodov nebolo možné priviezť lebku sv. Ludmily, ktorú uctieva aj ruskej pravoslávia. Lebka mala byť podľa pôvodných plánov vystavená na dva dni v niektorom z moskovských chrámov.

Zemanova autorita

Putinov hovorca Dmitrij Peskov novinárom pred schôdzkou prezidentov povedal, že ruský líder vysoko oceňuje záujem českého prezidenta o rozvoj bilaterálnej spolupráce, čo je podľa slov hovorcu v súčasnosti na európskom kontinente "veľmi pôsobivé", informovala agentúra TASS.

Putin si okrem toho cení "politickú múdrosť a autoritu" Zemana, dodal Peskov podľa agentúry RIA. 

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok po prijatí prezidenta ČR Miloša Zemana v Soči uviedol, že normalizácia vzťahov Ruska a EÚ je ich spoločným záujmom. Informovala o tom agentúra TASS. 

Proti sankciám

"Domnievame sa, že spoločným záujmom by zodpovedala normalizácia vzťahov medzi EÚ a Ruskom," uviedol Putin, ktorý dodal, že Zemana na stretnutí oboznámil aj s ruským videním perspektív urovnania situácie na Ukrajine. 

Podľa agentúry RIA Novosti Zeman na schôdzke s Putinom uviedol, že "v jeden prekrásny deň so sankciami treba skoncovať". EÚ uvalila na Rusko v roku 2014 súbor sankcií voči fyzickým i právnickým osobám po tom, ako Rusko pripojilo Krymský polostrov k svojmu územiu.

Spolupráca prospieva

Podľa agentúry TASS Zeman vyzval Rusko i krajiny Západu, aby upustili od vzájomných sankcií.  Zeman pred novinármi upozornil, že ekonomická spolupráca medzi Českom a Ruskom sa rozvíja napriek sankciám. Súčasne dodal, že "to však neznamená, že som sa so sankciami zmiernil". 

Novinárom Zeman pripomenul, že je odporcom reštrikcií, a to dlhodobo, a to nielen sankcií EÚ voči Rusku, ale aj Ruska vo vzťahu k EÚ. Putin dodal, že Zemana informoval aj o výsledkoch svojej schôdzky so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, o ruských plánoch boja s terorizmom v Sýrii a "o zajtrajšej trojstrannej schôdzke s prezidentmi Iránu a Turecka". 

Pochválil sa Sýriou

Ruský prezident na stretnutí so Zemanom informoval, že pod kontrolou vládnych síl je už viac ako 98 percent územia Sýrie. Putin uviedol, že v Sýrii ešte existujú "ohniská odporu", ktoré "však rýchlo miznú pod údermi" ruského letectva a sýrskych spojencov.

Agentúra RIA Novosti podotkla, že Sýriu a Putinovo rokovanie s Asadom predostrel ako tému rokovaní Zeman, ktorý vyhlásil: "Vyhrali ste v Sýrii, pretože on (Asad) ovláda prakticky celé územie Sýrie s výnimkou niekoľkých jej častí". "Ale, koniec koncov, (Asad) je demokraticky zvolený prezident," vyhlásil Zeman. 

Stretne sa aj s premiérom

Český prezident neskôr odcestuje do Moskvy, kde ho v stredu podľa oficiálneho programu zverejneného na stránke Hrad.cz čaká schôdzka s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Vo štvrtok má na programe otvorenie výstavy pokladov Pražského hradu, ruským veteránom druhej svetovej vojny udelí české vyznamenania.

V Jekaterinburgu si Zeman v piatok prevezme čestný doktorát Uralskej federálnej univerzity, uctí si pamiatku československých legionárov a prezrie si montážnu halu v továrni na kompletizáciu lietadiel L-410.

Na poslednom stretnutí spolu žartovali o eliminácii novinárov:

Miestom rozhovoru Zemana s Putinom sa stal areál Bočarov Ručej, rozľahlá prezidentská rezidencia v údolnej kotline lesoparku pri pobreží Čierneho mora. Za sovietskej éry bola miestom letného oddychu komunistických vodcov vrátane Nikitu Chruščova alebo Leonida Brežneva, ale tiež mnohých štátnikov "socialistického tábora".

Obľúbená rezidencia

Dnes je Bočarov Ručej Putinova oficiálna a stále obľúbenejšia rezidencie, kam ruský prezident pravidelne pozýva zahraničné návštevy. Pred začatím zimnej olympiády v Soči nechal Kremeľ areál prestavať; táto prestavba má podľa ruských médií pokračovať, chystajú sa vraj projekty za takmer dve miliardy rubľov.

V Soči je v týchto dňoch živo, deň pred Zemanom navštívil Putina v jeho rezidencii sýrsky prezident Bašár Asad. V stredu sa ruský vodca v Soči stretne s tureckým prezidentom Recep Tayyip Erdoğanom a s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 03 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:22