IKEATASR/AP
StoryEditor

IKEA sťahuje milióny kusov nábytku. Spôsobili smrť ôsmim deťom

21.11.2017, 15:49
Autor:
ČTKČTK
IKEA bude spotrebiteľov zároveň dôraznejšie informovať, že tento nábytok sa môže ľahko prevrátiť, ak nie je správne pripevnený k stene.

Švédsky nábytkársky reťazec IKEA sťahuje v Spojených štátoch a Kanade z trhu 29 miliónov bielizníkov a komôd, ktoré sú spájané s úmrtím ôsmich detí.  Oznámil to dnes riaditeľ spoločnosti Lars Petersson.

IKEA bude spotrebiteľov zároveň dôraznejšie informovať, že tento nábytok sa môže ľahko prevrátiť, ak nie je správne pripevnený k stene.

Akcia sa týka niekoľkých typov bielizníkov a komôd, ktoré boli z trhu sťahované už v júni minulého roka, uviedla agentúra AP. Tento rok v máji sa ale komoda prevrátila na dvojročné batoľa.

Švédsky podnik a aj americká komisia pre bezpečnosť spotrebných výrobkov CPSC teraz nabádajú zákazníkov, aby komody riadne zaistili alebo ich vrátili.

Ide o nábytok pre deti vysoký vyše 60 centimetrov a nábytok pre dospelých vyšší ako 75 centimetrov. IKEA na požiadanie poskytne zákazníkom upevňovaciu sadu či ponúkne montáž, ktorú vykonajú jej pracovníci. Každému, kto nábytok už nechce, spoločnosť ponúka vrátenie celej zaplatenej sumy.

Petersson uviedol, že jeho firma vedie rozsiahlu informačnú kampaň prostredníctvom sociálnych médií, na svojich webových stránkach, rovnako ako v televízii a v tlačených médiách. Asi 13 miliónov ľudí už IKEA informovala pred dvoma mesiacmi e-mailom.

Spotrebiteľská komisia CPSC podľa agentúry Reuters v súvislosti s prevrhnutím tohto nábytku registrovala osem úmrtí detí do troch rokov veku. Prvý prípad sa stal pred 28 rokmi, ďalšie až po roku 2002. Poslednou obeťou sa tento rok v máji stal dvojročný Jozef Dudek z Kalifornie.

Vlani v decembri IKEA pristúpila na to, že zaplatí celkom 50 miliónov dolárov trom rodinám v Spojených štátoch, ktorých deti zomreli v dôsledku prevrátenia bielizníku MALM.

Petersson povedal, že od roku 2015 IKEA vzala späť a refundovala alebo pomohla upevniť k stene vyše jeden milión komôd.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:39