Reuters
StoryEditor

Pandemická situácia v Lotyšsku sa zhoršuje, vláda zavedie trojmesačný núdzový stav

09.10.2021, 08:35
Autor:
TASRTASR
V Lotyšsku zaznamenali za štvrtok 1752 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je v tejto krajine najviac od začiatku pandémie.

Lotyšská vláda sa rozhodla zaviesť na nasledovné tri mesiace núdzový stav. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia, a to rekordný počet osôb nakazených ochorením COVID-19 i nárast hospitalizácií, informovala v piatok agentúra Bloomberg s odvolaním sa na správy tamojších verejnoprávnych médií.

Núdzový stav začne platiť od pondelka 11. októbra. Od tohto dňa budú mať v Lotyšsku zároveň povinnosť dať sa zaočkovať zamestnanci verejného sektora a začnú platiť aj mnohé reštrikcie zamerané na zníženie šírenia nákazy.

Ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní ani covid neprekonali, budú od tohto dátumu môcť nakupovať len v obchodoch so základnými tovarmi a službami, uvádza lotyšská agentúra LETA.

Do obchodov len zaočkovaní 

Takými sú podľa vyjadrenia vlády potraviny, lekárne, optiky, obchody s jedlom pre domáce zvieratá, drogérie, trafiky či čerpacie stanice. Tieto obchody budú zároveň musieť zabezpečiť, aby na jedného zákazníka pripadalo v ich prevádzke 25 metrov štvorcových.

Zvyšné obchody a prevádzky, zaradené do tzv. zelených zón, budú môcť navštevovať len zaočkovaní alebo ľudia, čo už covid prekonali. Tieto prevádzky budú musieť pre jedného zákazníka vyhradiť 15 metrov štvorcových.

Povinnosť nosenia rúšok a dodržiavania vzájomných rozstupov pritom bude platiť aj v nich.
Počas víkendov a sviatkov budú otvorené len obchody so základnými tovarmi a službami.

Vláda zároveň v súvislosti s epidemiologickou situáciou vyzvala zamestnancov verejného aj súkromného sektora, ktorým to ich práca dovoľuje, aby pracovali z domu.

Najviac od začiatku pandémie 

Vyučovanie na školách bude aj naďalej pokračovať prezenčnou formou. Žiakov však budú testovať minimálne raz týždenne, pričom rovnako ako učitelia, musia v triedach nosiť rúška. Školské exkurzie sa v období núdzového stavu konať nebudú.

Obmedzené budú aj kultúrne podujatia. Tie sa budú konať v tzv. zelenom režime, a teda pre zaočkovaných alebo ľudí, čo covid prekonali, pričom účasť na nich nesmie presiahnuť 60 percent kapacity miesta konania. Povinné na nich budú rúška.

V Lotyšsku zaznamenali za štvrtok 1752 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je v tejto krajine najviac od začiatku pandémie, uvádza Bloomberg.

01 - Modified: 2024-03-04 07:26:01 - Feat.: - Title: Haitská vláda vyhlásila výnimočný stav. Gangy oslobodili tisíce väzňov 02 - Modified: 2023-12-07 09:46:00 - Feat.: - Title: Výbuch skladu a záplavy po silných dažďoch, na Seychelách vyhlásili stav núdze 03 - Modified: 2023-10-30 09:59:13 - Feat.: - Title: Salvádor pre blížiacu sa tropickú búrku Pilar vyhlásil núdzový stav 04 - Modified: 2023-08-10 08:05:20 - Feat.: - Title: Ekvádor po zastrelení prezidentského kandidáta vyhlásil výnimočný stav, strelec je mŕtvy 05 - Modified: 2023-07-26 20:12:22 - Feat.: - Title: Vyhlásenie núdzového stavu na Rodose neobmedzí prílety. Žiadny Čech nie je v núdzi, tvrdí Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:57