REUTERS/Philippe Wojazer
StoryEditor

Macron po stretnutí so Szydlovou kritizoval stav poľského súdnictva

23.11.2017, 14:29
Autor:
ČTKČTK
Francúzsko a Poľsko sa nezhodnú vo viacerých otázkach.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes po rokovaní s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou v Paríži povedal, že Francúzsko je naďalej znepokojené spornými zmenami v poľskom súdnictve.

Podľa neho je však stále menší počet oblastí, v ktorých sa obe krajiny nezhodnú. Szydlová potom na spoločnej tlačovej konferencii uviedla, že v rámci EÚ môže byť nájdený kompromis o smernici o pracovníkoch vysielaných do iných krajín Európskej únie. Varšava proti nej vystupuje.

Narušenie súdnictva

"Existujú sporné body, o ktorých sme hovorili, ale aj oblasti, v ktorých sa zhodneme," povedal Macron, ktorého citovala agentúra Reuters.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) je pod tlakom Bruselu kvôli kontroverznej justičnej reforme, ktorá podľa EÚ narúša nezávislosť poľského súdnictva. Varšava tvrdí, že zákony zodpovedajú európskym štandardom. Európska komisia v lete kvôli problematickej reforme začala s Poľskom konanie o porušení legislatívy.

Vysielaní pracovníci

Szydlová sa dnes dotkla tiež ďalšieho sporného bodu, ktorým je novela smernice o pracovníkoch vysielaných do iných krajín Európskej únie. "Najdôležitejšie je, že sedíme spoločne pri stole a rokujeme," uviedla poľská premiérka a ohlásila "otvorenosť" v diskusii ohľadne zmien pravidiel, ktoré presadzuje predovšetkým Francúzsko.

Staré členské krajiny sa sťažujú na údajný mzdový dumping pri vysielaní pracovníkov z nových členských štátov EÚ, čo ohrozuje pracovné miesta v bohatších štátoch. Nové členské krajiny sa zase obávajú sprísnenia pravidiel, ktorá by mohla ohroziť ich firmy a dotknúť sa hlavne profesionálnych vodičov. Návrhy zmien predstavila vlani Európska komisia.

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:30