Reuters
StoryEditor

Voľby v Česku online: Koalícia Spolu zvíťazila, tesne za ňou skončilo hnutie ANO

Česi si zvolili zmenu. Voľby prekvapujúco vyhrala koalícia Spolu, keď tesne predbehla hnutie ANO.

Parlamentné voľby v Česku sledujeme online 23:06 Týmto náš prenos končí, udalosti súvisiace so zostavovaním novej vlády v Českej republike však budeme sledovať aj v najbližších dňoch. Pekný zvyšok večera! 23:05 Fiala sa na prezidenta Zemana so žiadosťou o stretnutie obráti v pondelok. Po prijatí memoranda Spolu a Piráti so STAN chcú začať s programovým rokovaním.  23:03 Všetky hlasy sú sčítané Je sčítaných 100 percent hlasov. ANO získalo 72 mandátov, ODS 34, STAN 33, KDU-ČSL 23, SPD 20, TOP09 14, Piráti 4. Zvolených bolo päťdesiat žien, čo je najviac v histórii. 22:07 Rekordný počet žien V Snemovni zasadne rekordný počet žien - 50 zo 200 poslancov, teda štvrtina. Doteraz najviac poslankýň - 44 - bolo zvolených v rokoch 2010 a 2017. 21:39

Zdroj: iDnes
21:38 Predsedovia Pirátov a Starostov Bartoš s Rakušanom dorazili do volebného štábu Spolu. Chcú vyjednávať o vzniku vlády, budú ladiť spoločný postup. 21:38 Hnutie ANO a premiér Andrej Babiš utrpeli nečakanú porážku a ich šance, že budú zostavovať budúcu českú vládu, sú mizivé, píšu európske médiá. 20:48 19:49 Babiš: Nečakal som, že prehráme Súčasný český premiér pogratuloval k víťazstvu lídrovi koalície Spolu Petrovi Fialovi. Povedal, že s tým, že ANO prehrá voľby, nepočítal. "ANO pokračuje, i keby skončilo v opozícií," povedal. Pokiaľ ho Zeman poverí zostavením vlády, osloví hneď koalíciu Spolu. Vylúčil diskusiu s Pirátmi.  19:18 Zásadná zmena "Výsledky českých volieb naznačujú zásadnú zmenu v politickom vývoji krajiny," povedal prezident bratislavského Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. 19:13 Spolu odmieta ANO Líder koalície Spolu deklaroval, že jeho zoskupenie nebude vládnuť s hnutím ANO Andreja Babiša. 19:12 Tretia najvyššia účasť Tento rok bola tretia najvyššia účasť pri voľbách do českej Poslaneckej snemovne - 65,6 percenta. Vyššia bola len v rokoch 1996 (76,4 percenta) a 1998 (74 percent). 18:50 Prezident Zeman zajtra prijme premiéra Babiša, oznámil na Twitteri hovorca Ovčáček 18:46 18:44 Petr Fiala oznámil rokovania s koalíciou Pirátov a Starostov do 24 hodín. Výsledky volieb sú podľa neho jednoznačné. Prezident Zeman podľa neho väčšinu nemôže ignorovať.

18:44 Koalícia Spolu predbehla hnutie ANO
Zdroj: MAFRA/PATRIK UHLÍŘ
18:34 18:30 Petr Fiala povedal, že sľúbenú zmenu, ktorú pred voľbami hlásali, teraz vykonajú. 18:28 Fiala potvrdil víťazstvo Spolu "Tieto voľby sú víťazstvom slušnej a hodnotovej politiky," vyhlásil líder koalície Spolu Petr Fiala. Zožal mohutný potlesk. 18:26 Publikum víta Petra Fialu Publikum v centrále koalície Spolu aplauduje lídrovi Petrovi Fialovi, ktorý sa zrejme stane novým českým premiérom. "Už je to tady," skanduje dav. 18:11 18:10 Podľa predbežných výsledkov vedie koalícia SPOLU
Zdroj: iDnes
18:10 Mohutný finiš koalície Spolu Vďaka jednoznačnému víťazstvu v Prahe preskočila koalícia Spolu (na snímke líder Petr Fiala) v celkových priebežných výsledkoch hnutie ANO Andreja Babiša.
Zdroj: Reuters
18:03 V Prahe podľa prepočtu ČTK voľby do Snemovne vyhrala koalícia Spolu, má 39,74 percenta hlasov. Zatiaľ nasledujú PirSTAN, ANO, SPD a ČSSD. 18:02 Komunisti sa prvýkrát od vzniku samostatnej Českej republiky nedostanú do Snemovne. Podľa prepočtov ČTK získali 3,68 percenta. V roku 2017 mali 7,76 percenta a 15 mandátov. 17:33 Tesné výsledky Nakoniec nemusí hnutie ANO Andreja Babiša voľby vyhrať. Po spočítaní 95 percent okrskov delí ANO a koalíciu Spolu len niekoľko desiatok tisíc hlasov. 17:23 17:13 Dve koalície (Spolu a Piráti + STAN) budú mať väčšinu
Zdroj: iDnes
17:02 Hnutie ANO bude o povolebnom usporiadaní chcieť rokovať s jednotlivými stranami. "Tesná väčšina koalícií nemá príliš veľkú perspektívu," uviedol člen hnutia Karel Havlíček. 16:41 Sčítaných už je vyše 80 percent okrskov
Zdroj: iDnes
16:27 Politológ Tomáš Lebeda povedal pre spravodajskú ČT24, že je pravdepodobné, že ANO Andreja Babiša a SPD Tomia Okamuru nebude mať v Poslaneckej snemovni väčšinu. Ohroziť to podľa jeho slov môže ovplyvniť fakt, ak by sa nové hnutie Přísaha dostalo do parlamentu. 16:25 Podľa prognózy vo voľbách vyhralo ANO Podľa prognózy finálnych volebných výsledkov televízie CNN Prima News a agentúry STEM/Mark by vo voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu  zvíťazilo hnutie ANO s viac ako 27 percentami. Druhá skončí koalícia SPOLU s 26 percentami a tretí Piráti a STAN s 15 percentami. Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) by sa podľa tohto modelu do Snemovne s 4,99 percentami nedostala. 16:18 Po sčítaní dvoch tretín okrskov by do Snemovne prešli štyri subjekty. ANO s SPD by mali sto mandátov, sto kresiel by obsadili aj Spolu s Pirátmi + STAN. 16:16 Karel Schwarzenberg po príchode do štábu koalície Spolu povedal, že takýto priebežný výsledok koalície Spolu očakával. Piráti sa podľa neho ešte zdvihnú vo veľkých mestách. Myslí si, že prezident Miloš Zeman menuje premiérom Andreja Babiša a že ten bude na čele vlády, kým bude Zeman vo funkcii. Vyslovil sa proti zosadeniu Zemana zo zdravotných dôvodov, ak by preto Spolu a Piráti so STAN mali v oboch komorách parlamentu väčšinu. 15:58 Sčítaná už je viac ako polovica okrskov
Zdroj: iDnes
15:46 15:40 Tretina okrskov je spočítaná vedie ANO
Zdroj: iDNES.cz
15:39 Sčítali už viac ako 32 okrskov
Zdroj: iDnes
15:27 Po sčítaní pätiny okrskov viedlo ANO s 30,11 percentami pred Spolu s 23,81 percentami a PirSTAN s 13,42 percentami. SPD mala 10,95 percenta, ČSSD 5,20 percenta. KSČM je pod 5 percentami. 15:23 "Som optimista, od veľkého množstva ľudí sme počuli, že od nás čakajú zmenu," povedal po príchode do volebného štábu koalície Spolu podpredseda ODS Martin Baxa. Komentovať priebežné výsledky je podľa neho predčasné. 15:18 Po sčítaní 10 percent okrskov vedie ANO s 30,4 % pred Spolu s 23,8 a Pirátmi+STAN s 13,1. SPD má 11 %, ČSSD 5,3. Pod čarou sú zatiaľ Přísaha a KSČM. 15:12 Už je spočítaných viac ako 12 percent okrskov
Zdroj: iDNES.cz
15:01 Spočítaných 5 percent okrskov Priebežné výsledky ukazujú zatiaľ na jednoznačné víťazstvo hnutia ANO Andreja Babiša. Spočítaných však je zatiaľ len viac ako 5 percent okrskov, konečné výsledky môžu byť výrazne odlišné.
14:34 Zo zahraničia prišli ako prvé hlasy z Malajzie. Lístok tam do urny vhodil 11 voličov, 6 z nich dalo hlas koalícii Spolu, 4 koalícii Pirátov a Starostov a jeden hlas berie ČSSD. 14:31
Zdroj: iDnes
14:29 Ako prví sčítali hlasy v Žimuticiach u Týna nad Vltavou. ANO tam získalo 35 %, SPD 20%, Spolu 15 %, KSČM 15 %, Piráti a STAN 5 %, TSS 5 % a Přísaha 5 %. 14:25 Vo voľbách hlasovalo na veľa miestach viac ako 60 percent oprávnených voličov. V niektorých malých obciach prišli k urnám všetci, záujem je naopak nízky vo vylúčených lokalitách. 14:22 Zamestnanec radnice v Brne omylom uväznil komisiu vo volebnej miestnosti Zamestnanec radnice v mestskej časti Brno-Žabovřesky v piatok večer omylom uväznil komisiu vo volebnej miestnosti. Zabudol totiž, že sa tam konajú voľby, a budovu pri odchode zakódoval. Na mieste zasahovala aj mestská polícia. Jej hovorca Jakub Ghanem uviedol, že incident trval iba chvíľu a nikto nebol obmedzený na ústavnom práve voliť. Výstraha z alarmu na radnici sa aktivovala večer po 21.30 h. "K úradu boli hneď vyslané dve policajné hliadky a spojili sa s osobami vo vnútri. Pracovníci z operačného strediska súbežne zavolali kontaktnej osobe," povedal Ghanem. 14:15 Výsledky budú známe večer Voľby sa skončili, začalo sčítanie. Úplné výsledky môžu byť okolo 20:00. Okrsky hlásia účasť až 70 percent.  14:01 Podozrenie z kupovania hlasov Polícia dnes prijala oznámenie, ktoré sa týkalo možného podozrenia s kupovaním volebných hlasov v jednom z obvodov na Ostravsku. Polícia sa zaoberá aj prípadom kupčenie s hlasmi v Slanom. 13:59 Vo volebnom štábe koalície SPOLU, ktorá je horúcim kandidátom na získanie väčšiny v dolnej komore, je súčasťou cateringu napríklad vyprážaný syr so sušenou šunkou v sezamovom obale s batátovým pyré.
Zdroj: Mafra/Josef Kopecký
13:56 Rekordná účasť Niektoré volebné okrsky na konci druhého volebného dňa hlásia rekordnú účasť. Jeden z okrskov vo Svitavách, treťom najväčšom meste Pardubického kraja, hlási účasť 83 percent. Priemerná účasť v pardubickom kraji bude okolo 60 percent.

Víťazom volieb do českej Poslaneckej snemovne sa stala pravicová koalícia Spolu, ktorá tesne predstihla hnutie ANO doterajšieho premiéra Andreja Babiša. Informovali o tom v sobotu stanice ČT24 a CNN Prima News.

Koalícia Spolu, ktorú tvoria strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09, sa do vedenia dostala krátko pred záverom sčítania hlasov. Podľa takmer úplných výsledkov jej hlasy odovzdalo 27,71 percenta zúčastnených voličov, pričom ANO dostalo 27,21 percenta.

Tretia skončila liberálna koalícia Piráti a Starostovia so ziskom 15,53 percenta hlasov, spolu s ňou by Spolu malo v 200-člennej Poslaneckej snemovni väčšinu 108 kresiel.

Do dolnej komory parlamentu sa dostala ešte populistická strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá má 9,59 percenta hlasov.

Hranicu piatich percent potrebnú na vstup do Poslaneckej snemovne neprekročila žiadna ďalšia z celkovo 22 kandidujúcich strán.

Platí to aj o dosiaľ koaličných sociálnych demokratoch z ČSSD a komunistoch z KSČM, ktorí podporovali Babišovu vládu "zvonka". Obe strany pritom "vypadli" z Poslaneckej snemovne po prvý raz od vzniku samostatnej republiky.

Volebná účasť dosiahla takmer 65,5 percenta, čo je najviac od roku 1998, uviedla ČT24.

Predseda ODS a volebný líder koalície SPOLU Petr Fiala avizoval rokovania o vytvorení vlády s koalíciou Piráti s Starostovia, a to do 24 hodín.

"Zmena je tu, my ju uskutočníme," vyhlásil Fiala s tým, že výsledky volieb sú jednoznačné a parlamentnú väčšinu nemôže ignorovať ani prezident Miloš Zeman.

Ten povedal, že zostavením vlády poverí víťaza volieb, za ktorého však nebude považovať žiadnu koalíciu, pretože tie sú podľa jeho tvrdenia podvodom na voličoch.

Na základe sčítania hlasov z 99,6 percenta volebných obvodov obsadí v Poslaneckej snemovni koalícia SPOLU 71 kresiel. Hnutie ANO bude mať 72 mandátov, Piráti a Starostovia 37 poslancov a SPD 20 kresiel, ukazujú údaje servera iDnes.cz.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 05 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:43