Reuters
StoryEditor

Celým Pakistanom sa šíria masové nepokoje, vláda nasadila armádu

25.11.2017, 18:08
Autor:
ČTKČTK
Nemocnica v Islamabade vraj v súvislosti s nepokojmi prijala 190 zranených osôb, z toho 137 policajtov.

Okraj Islamabadu dnes zasiahli násilné strety medzi bezpečnostnými zložkami a demonštrantmi z radov prívržencov nového konzervatívneho islamského hnutia, ktorí cez dva týždne blokovali dôležitú prístupovú cestu do pakistanskej metropoly. Protestovali tak proti údajnému rúhaniu ministra spravodlivosti. Zásah polície vyvolal ďalšie protesty po celej krajine. Islamabad sa kvôli stupňovanie nepokojov rozhodol nasadiť armádu, informovala agentúra AFP.

Na rozohnanie asi troch stoviek protestujúcich, ktorí neuposlúchli výzvy a neopustili miesto, dnes zhruba 8000 príslušníkov polície a polovojenských oddielov použilo vodné delá, slzný plyn a gumové projektily. V plameňoch sa ocitli prinajmenšom tri policajné vozidlá.

Súkromné ​​televízie zábery z miesta stretov najprv prenášali naživo, neskôr bol však prenos prerušený. Podľa dozorného orgánu zastavenie vysielania súkromných staníc nariadil osobne premiér Šahíd Chakan Abbásí.

Správy o násilnom zásahu polície proti protestujúcim sa rýchlo rozšírili. Na znamenie solidarity vyšli do ulíc demonštranti okrem iného v Karáčí, Láhaure, Fajsalabáde či Pešávare. V hlavnom meste sa potom k pôvodným demonštrantom pridali s príchodom noci ďalší, píše agentúra Reuters. Na niektorých miestach sú vraj vybavení palicami a ničia autá.

"Vláda (...) povoľuje nasadenie dostatočného počtu vojakov pakistanskej armády (...) na podporu civilných síl, s cieľom udržať v Islamabade poriadok počnúc 25. novembrom až do obnovenia poriadku," citovala AFP vyhlásenie úradov. Podľa agentúry DPA majú vojenské jednotky za úlohu chrániť vládne objekty a významná centrálne zariadenia, ako aj diplomatické misie.

Podľa AFP pri stretoch zomrel jeden policajt, ​​keď bol zasiahnutý kameňom do hlavy. Agentúra DPA však uviedla, že jeden z vysoko postavených predstaviteľov polície túto informáciu poprel. Nemocnica v Islamabade vraj v súvislosti s nepokojmi prijala 190 zranených osôb, z toho 137 policajtov.

Polícia a polovojenské jednotky zasiahli proti demonštrantom po tom, čo zlyhali niekoľkodňové pokusy vlády ukončiť blokádu dohodou. Vypratanie príjazdovej cesty z Rávalpindí nariadil v utorok pakistanský najvyšší súd.

Zhruba 1500 priaznivcov nového islamského hnutia blokovalo cestu medzi Islamabadom a Rávalpindí od 8. novembra. Chceli tak dosiahnuť odvolanie ministra spravodlivosti Zahída Hamída, ktorého obviňujú z rúhania kvôli zmene volebnej prísahy. Hamíd už sa ospravedlnil, demonštrantom to však nestačilo a ďalej požadovali jeho odchod z čela ministerstva.

01 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 02 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 03 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 04 - Modified: 2024-04-18 08:21:02 - Feat.: - Title: Platforma X bude spolupracovať s pakistanskou vládou ohľadom zablokovania jej siete 05 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:27