Reuters
StoryEditor

Je načase, aby sa začali hanbiť páchatelia. Macron sa pustil do boja proti sexistickému zmýšľaniu

25.11.2017, 18:40
Autor:
TASRTASR
Prezident chce ženy povzbudiť k tomu, aby sa nebáli v prípadoch obťažovania či násilia ozvať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstavil v sobotu iniciatívu zameranú na potlačenie násilia a obťažovania páchaného na ženách. Jej cieľom je okrem iného odstrániť pocit hanby, ktorý obete často núti, aby o takýchto incidentoch mlčali a tiež dosiahnuť zmenu v sexistickom zmýšľaní, ktoré je vo Francúzsku pomerne rozšírené, napísala agentúra AP.

Macron v prejave pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách predstavil iniciatívu s cieľom povzbudiť ženy k tomu, aby sa ozvali. Ďalej chce sprísniť postihy pre páchateľov takýchto činov a vzdelávať v tejto problematike občanov už od materskej školy.

Francúzsky prezident podotkol, že vlani zahynulo vo Francúzsku v dôsledku násilia až 123 žien. Ich pamiatku si uctil minútou ticha a následne dodal, že je "už načase", aby sa namiesto obetí začali hanbiť páchatelia.

"Čo by malo byť svätostánkom, sa stáva lovným revírom z jednoduchého dôvodu používania veku, autority, postavenia, či jednoducho sily (zo strany mužov)," uviedol Macron. Dodal však, že nechce, aby sa Francúzsko stalo spoločnosťou, v ktorej by bola podozrivá akákoľvek interakcia muža so ženou. "Nie sme puritánska spoločnosť," dodal v tejto súvislosti.

Otázka sexuálneho obťažovania na pracovisku sa dostala do pozornosti verejnosti pod náporom vlny obvinení zo sexuálneho zneužívania voči prominentným mužom v USA aj Európe. Tú spustili obvinenia voči americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi.

Macron teraz navrhuje, aby sa urýchlilo stíhanie takýchto činov. Zároveň chce, aby premlčacia lehota v súvislosti s násilným páchaných na maloletých posunula so súčasných 20 na 30 rokov. Prezident by tiež rád napravil "neúnosné nejasnosti" vo francúzskom trestnom zákonníku ohľadne vekovej spôsobilosti na pohlavný styk, pričom za vek pohlavnej zrelosti navrhuje stanoviť 15 rokov.

Prezident chce ženy povzbudiť k tomu, aby sa nebáli v prípadoch obťažovania či násilia ozvať. V tejto súvislosti zavedie od začiatku nadchádzajúceho roka novú internetovú platformu pre okamžitý kontakt s políciou. Polícia bude zároveň v takýchto prípadoch spolupracovať s novými špecializovanými nemocničnými oddeleniami.

Súčasťou Macronovej iniciatívy je aj osveta o rovnosti pohlaví na materských školách a viaceré ďalšie opatrenia, ako napríklad regulovanie obsahu videí či hier na internete. Opatrenia majú byť súčasťou nového zákona, ktorý Macron navrhne v nadchádzajúcom roku.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:18