StoryEditor

Zo sochy Jána Pavla II. vyviera údajne liečivá voda

16.08.2006, 00:00
Juhopoľské Vadovice sú plné pútnikov, ktorí prichádzajú do rodiska pápeža Jána Pavla II. za novou atrakciou. Z pápežovej sochy, ktorá stojí od hneď vedľa miestnej baziliky vyviera prameň, ktorému ľudia pripisujú liečivé účinky.

Juhopoľské Vadovice sú plné pútnikov, ktorí prichádzajú do rodiska pápeža Jána Pavla II. za novou atrakciou. Z pápežovej sochy, ktorá stojí vedľa miestnej baziliky, vyviera prameň, ktorému ľudia pripisujú liečivé účinky.
"Voda je symbolom života. V prípade pápeža aj toho druhého života,"
hovorí staršia žena, ktorá si spolu s vnukom naberá do plastovej fľaše vodu stekajúcu po žulovom podstavci. Pútnici veria, že voda uzdravuje a pomáha najmä na oči. Kvôli zázračnej vode prichádzajú ľudia z celého Poľska a zo vzácnej tekutiny naberú pre celú rodinu.
Bronzový pomník najznámejšieho Poliaka Karola Wojtylu postavili pri bazilike, v ktorej bol 20. mája 1920 pokrstený. Socha je v životnej veľkosti. Pravá ruka je pozdvihnutá a požehnáva, v ľavej drží pastiersku palicu. A z miesta, kde sa pápežská palica dotýka podstavca, vyteká voda. Nie je to však žiaden zázrak. Voda prúdi zo studni a k soche ju nechala priviesť vadovická radnica. Mestskí poslanci takým to spôsobom chceli zvýrazniť farbu sivohnedého kameňa. Studňa pochádza zo 16. storočia a objavili ju náhodou pri rekonštrukcii námestia.
Chýry o údajných liečivých účinkoch prameňa sa do celého Poľska rozniesla veľmi rýchlo. Mesto sa preto rozhodlo postaviť ešte jednu pitnú fontánku, ktorá je napájaná z rovnakého zdroja. Ľudia však napriek tomu uprednostňujú vodu zo sochy Jána Pavla II. Tvoria sa tu rady a veriacich je tu každý deň niekoľko stoviek.
Cirkev zázračnú silu vody nekomentuje. "Prameň sám osebe nemá žiadne liečivé účinky, ale je symbolom viery. A keďže viera robí zázraky, môže sa stať, že ľudia hovoria o mimoriadnom pôsobení tejto vody," hovorí vadovický kňaz Arthur Chrostek.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:46