AP Photo/Evan Vucci
StoryEditor

Trumpov krok môže mať nečakaný dôsledok. Najviac poteší Palestínčanov

07.12.2017, 11:52
Autor:
ČTKČTK
Palestínčania žijúci vo východnom Jeruzaleme nemajú v krajine občianske práva.

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela môže mať nečakaný dôsledok. Podľa komentára izraelského denníka Haarec bude musieť Izrael udeliť občianstvo viac ako 300-tisíc Palestínčanom žijúcich bez izraelského občianstva vo východnom Jeruzaleme, čomu sa doteraz bránil.

Je faktom, že 40 percent občanov Jeruzalema nemá izraelské občianstvo, hoci Izrael mesto zjednotil a vyhlásil za svoju metropolu už v roku 1980. Východná časť bola tradične domovom Arabov, ktorí tam stále žijú, avšak bez práva voliť do parlamentu sídliaceho v Jeruzaleme.

Hlavné mesto Židov aj Palestínčanov

Trumpove stredajšie oznámenie je symbolické a z praktického hľadiska nemá význam. V praxi mesto funguje ako metropola od roku 1949, zahraniční návštevníci dávno netrvajú na oficiálnych stretnutiach v Tel Avive, iba na tom, že sa jedná v západnej časti Jeruzalema.

Ak chce palestínska samospráva Mahmúda Abbása "predať" Palestínčanom myšlienku vlastného štátu, potom sa jej to nemôže podariť bez sľubu, že hlavným mestom bude Al-Kuds (arabský výraz pre Jeruzalem).

Americké uznanie aj východnej časti za hlavné mesto Izraela znamená, že nádej na vyjednanie palestínskeho štátu padajú. Palestínske vedenie musí nájsť niečo iné, čo by mohlo občanom ponúknuť - od získania izraelského občianstva po ozbrojený alebo nenásilný odboj, tvrdí v denníku Haarec analytik Ofer Zalzberg.

Zúfalstvo sa bude stupňovať

Trumpove rozhodnutie neprinesie do Jeruzalema násilie zo dňa na deň. Budú nepokoje pri piatkových modlitbách v mešitách na Chrámovej hore aj na Západnom brehu Jordánu. Aj druhá intifáda (povstanie) - povstanie proti Izraelu - vypukla až dva mesiace po krachu campdavidských rokovaní v roku 2000.

Aj keď sa ďalšia intifáda nespustí a izraelskej vláde sa podarí umlčať chmúrne proroctvo ľavice, na Palestínčanov určite dopadne beznádej v otázke vlastného štátu. Prejaviť sa môže v podobe vyhlásenia svätej vojny k záchrane mešity Al-Aksá (vo východnom Jeruzaleme), ale aj volaním po väčšom začleňovaní do izraelskej spoločnosti. Čakať na mesiáša v podobe vlastného štátu stratilo zmysel.

Osud Arabov vo východnej časti mesta

V Izraeli nie je už nejaký čas diskusia o občianstve pre Arabov z východného Jeruzalema tabu. Je teda Izrael pripravený zaplatiť svoju cenu za zjednotenie Jeruzalema? Tou cenou nie sú vágne sľuby ani posilnená polícia na Starom Meste.

Tou cenou je občianstvo pre 320-tisíc Palestínčanov žijúcich v zjednotenom Jeruzaleme. Bez toho má pravdu medzinárodné spoločenstvo (okrem Trumpa), keď hovorí, že ak žijú v meste ľudia bez volebného práva, potom Izrael nie je zvrchovaným pánom Jeruzalema.

Na ťahu je Izrael

Iba udelenie občianstva bude znamenať skutočné zjednotenie večného Jeruzalema, aj keď to definitívne zničí debatu o vzniku palestínskeho štátu. Izrael potom bude musieť vyriešiť aj to, či dá občianstvo aj Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu a nakoniec aj v Gaze, píše denník Haarec Zalzberg.

Americké oznámenie možno podľa neho teda predsa len chápať ako priblíženie sa k stavu, kedy bude izraelská vláda musieť pristúpiť k niečomu, čo z celej duše nenávidí, totiž k rozhodnutiu.

01 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 02 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 03 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 04 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva 05 - Modified: 2024-04-21 21:09:53 - Feat.: - Title: Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:21