StoryEditor

Podľa odhadov vyhral Juščenko

21.11.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Ekonóm Juščenko získal podľa odhadov uvádzaných agentúrou Reuters 54 percent hlasov, podľa AFP a AP až 58 percent, zatiaľ čo proruský kandidát Viktor Janukovyč dostal len 42 percent hlasov voličov.

Včerajšie prezidentské voľby na Ukrajine podľa prvých prieskumov vyhral opozičný kandidát Viktor Juščenko. Volebné miestnosti sa uzavreli o 19.00 hod. SEČ a o prvých odhadoch informovali zahraničné agentúry. Ekonóm Juščenko získal podľa odhadov uvádzaných agentúrou Reuters 54 percent hlasov, podľa AFP a AP až 58 percent, zatiaľ čo proruský kandidát Viktor Janukovyč dostal len 42 percent hlasov voličov. Odhady volebných výsledkov organizoval Medzinárodný inštitút pre sociológiu v Kyjeve a Razumkovo centrum, ktoré do neho zapojili 30 000 voličov zo 460 volebných miestností.
V priebehu včerajšieho dňa sa pritom množili informácie o manipulácii pri ukrajinských prezidentských voľbách. Štáb opozičného kandidáta Viktora Juščenka, ktorý tesne vyhral prvé kolo hlasovania, priebežne zverejňuje správy o porušovaní volebného zákona, ale tiež informácie o násilnostiach. Už dopoludnia ústredná volebná komisia oznámila, že v jednej z volebných miestností v Čerkaskej oblasti východne od Kyjeva bol úderom do hlavy zabitý policajt - prokuratúra v tomto obvode prerušila hlasovanie a začala vyšetrovanie prípadu.
V Luhansku na východe krajiny údajne niekoľko autobusov prevážalo ľudí medzi volebnými miestnosťami, kde opakovane hlasovali pre vládneho kandidáta Viktora Janukovyča. Z Donecka hlásili únos dvoch aktivistov Juščenkovej strany.
Naopak, ľudia súčasného premiéra Viktora Janukovyča obviňujú opozíciu z prípravy štátneho prevratu. Médiá včera dostali kópie údajného "mobilizačného plánu", ktorý to má dokazovať. "Jeho realizácia môže uvrhnúť štát do chaosu," povedal novinárom Janukovyčov splnomocnenec Stepan Gavriš.
O incidentoch informujú aj oficiálne miesta. Volebné štáby oboch kandidátov stále tvrdia, že súperiaci aktivisti aj včera v rozpore so zákonom pokračujú v agitácii. Podľa Martina Dvořáka z Česka, ktorý sa na voľbách zúčastňuje ako medzinárodný pozorovateľ OBSE, sú väčšinou členovia volebných komisií dobre informovaní o tom, kedy k nim pozorovatelia prídu. "Ako sme čakali, predchádzajú nás zrejme telefonáty, takže nás čakajú takmer vo dverách uvítacie výbory," povedal Dvořák.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:48