StoryEditor

Britské úrady zmarili ďalšie útoky

14.08.2006, 00:00

Britským bezpečnostným službám sa podarilo prekaziť ďalšie štyri veľké atentáty od útokov v Londýne zo 7. júla 2005. Britský minister vnútra John Reid pre BBC vyhlásil, že prvý útok vo Veľkej Británii plánovala Al-Kajdá už v roku 2000 v Birminghame. Prvý útok sa mal teda na Britských ostrovoch odohrať ešte pred útokom na Spojené štáty z 11. septembra 2001 a aj pred začiatkom vojny v Iraku. Práve pre aktívnu účasť na invázii do Iraku sa pritom podľa niektorých expertov stala Británia terčom pre teroristov.
Pri štvrtkovom odhalení posledného pokusu o teroristický útok zatkla polícia 24 podozrivých. Najviac znepokojujúce je pre Britov to, že väčšina zo zadržaných sú britskí občania pakistanského pôvodu. V Británii žili nenápadný život podobne ako atentátnici z minuloročného útoku v londýnskom metre. Jedného z podozrivých už prepustili, ostatných stále vypočúvajú bez vznesenia obvinenia.
Oficiálne sa okrem ministra Reida k vyšetrovaniam nikto nevyjadril. "Myslíme si, že máme hlavných podozrivých. Musím však byť úprimný a podľa toho, čo vieme, môžu byť tam vonku ďalší, takže hrozba teroristického útoku v Británii je stále akútna," povedal Reid. Minister vnútra tiež priznal, že sprísnené bezpečnostné opatrenia na letiskách sú dlhodobo neúnosné a cestujúcich ubezpečil, že sú len dočasné. Podľa Reida naďalej hrozí v blízkej budúcnosti Británii veľký teroristický útok. Britské médiá tvrdia, že prebieha ďalších 24 vyšetrovaní súvisiacich s terorizmom.
Zadržaní teroristi chceli pravdepodobne zničiť desať lietadiel smerujúcich z Británie do USA pomocou tekutých bômb. Kľúčovú úlohu pri odhalení ich plánu pravdepodobne zohrala pomoc z Pakistanu. Pakistanské bezpečnostné zložky zadržali pred desiatimi dňami sedem podozrivých, ktorí o útoku asi vedeli. Práve informácia od jedného z nich mohla pomôcť odhaliť plán. Pakistan neskôr zadržal aj dvoch Britov pakistanského pôvodu, ktorí boli v krajine pravdepodobne na teroristickom výcviku. Jeden z nich je Rashid Rauf, údajný hlavný strojca plánu. Po jeho zatknutí jeho spoločník údajne zatelefonoval atentátnikom do Británie a mal ich vyzvať na okamžité začatie akcie. Nasledoval zásah britskej polície.

Kritika britskej vlády
Britské médiá sa pozastavovali aj nad tým, že v dobe, keď v krajine platí teroristické ohrozenie najvyššieho stupňa, sa nedokázal premiér Tony Blair vzdať dovolenky v Karibiku. Premiérov úrad na to reagoval tvrdením, že Blair je stále v kontakte s vyšetrovateľmi. Kritiku zožala britská vláda aj od moslimských organizácií a niektorých politikov. Tí tvrdia, že jej zahraničná politika, hlavne vojna v Iraku a nekritickosť voči Spojeným štátom, zvyšuje riziko teroristických útokov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:13