Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS
StoryEditor

Turecký prezident: Izrael je teroristický štát, ktorý vraždí deti

10.12.2017, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Erdogan ostro kritizoval Trumpove uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

Izrael je podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana teroristický štát, ktorý vraždí deti. Erdogan to dnes vyhlásil na kongrese vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Erdogan patrí ku kritikom rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. V piatok proti tomuto americkému kroku protestovali moslimovia v mnohých krajinách vrátane Turecka. Na palestínskych územiach izraelská polícia pri zásahoch zranila desiatky ľudí.

Erdogan tiež povedal, že bude bojovať "všetkými prostriedkami" proti uznaniu Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

Teroristický štát

"Palestína je nevinná obeť. Čo sa Izraela týka, to je teroristický štát, áno - teroristický. Neponechajú Jeruzalem napospas štátu, ktorý vraždí deti," vyhlásil Erdogan.

Hovorca tureckej vlády Bekir Bozdag dnes povedal, že by sa moslimské krajiny nemali obmedziť na "odsúdenie" Trumpovho kroku. "Čo sa týka Palestínčanov a Jeruzalema, Turecko má jasnú a priamočiaru politiku. Svoj názor nezmeníme, aj keby sme mali byť osamotení," povedal hovorca.

Zachovajte rozum

Turecko sa týmito výzvami obracia na Organizáciu islamskej spolupráce (OIC), ktorej summit sa bude konať 13. decembra v Istanbule. "Je potrebné zaujať pozíciu, ktorá pôjde ďalej než k odsúdeniu," povedal Bozdag.

K Trumpovmu rozhodnutiu sa vyjadril aj pápež František. Vatikán dnes zverejnil vyhlásenie, podľa ktorého František všetkých vyzýva, aby sa držali rozumu. "Svätý Otec opätovne vyzýva na zachovanie rozumu a opatrnosti a modlí sa, aby politici v tejto obzvlášť vážnej chvíli zabránili vzniku novej vlny násilia," uvádza sa vo vyhlásení.

Východný Jeruzalem, ktorý je posvätným pre judaizmus, islam aj kresťanstvo, Izrael obsadil počas vojny v roku 1967. Do tej doby ho spravovalo Jordánsko. V roku 1980 potom Izrael pripojil túto časť mesta k západnej a celý Jeruzalem označil za svoju nedeliteľnú metropolu. Bezpečnostná rada OSN toto rozhodnutie v tom istom roku odmietla rezolúciou, ktorá je základom právneho názoru väčšiny sveta.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:23