StoryEditor

Rozdelenie Československa bolo správne, zhodli sa Klaus s Mečiarom

11.12.2017, 16:09
Hlavné postavy rozdelenia ČSFR debatovali o tom, čo prinieslo 25 rokov samostatnosti Česka a Slovenska.

V budove bývalého Federálneho zhromaždenia sa stretli hlavné postavy rozdelenia ČSFR Václav Klaus a Vladimír Mečiar a debatovali o tom, čo prinieslo 25 rokov samostatnosti Česka a Slovenska. Debatu s názvom "Klaus - Mečiar: štvrťstoročie novej českej a slovenskej štátnosti", ktorú si môžete pozrieť zo záznamu, organizoval Inštitút Václava Klausa v spolupráci s Národným múzeom.

Dobre pripravené

Václav Klaus považuje rozdelenie vtedajšieho Československa za priateľské a veľmi dobre pripravené. "Rozdelenie bolo logickým, správnym, potrebným a vtedy navyše nevyhnutným krokom," uviedol bývalý český premiér vo svojom úvodnom prejave.

Záverom svojho úvodného vystúpenia poďakoval Vladimírovi Mečiarovi, bez ktorého by podľa jeho názoru proces rozdelenia Československa nemohol dopadnúť tak dobre, ako dopadol. "V žiadnom okamihu sme nedopustili roztržku a vedeli sme, že ústupky a kompromisy boli potrebné. Vývoj za uplynulých 25 rokov nám dal za pravdu," dodal Klaus.

Máme k sebe blízko

Federácia podľa Mečiara nefungovala dobre, a tak bolo potrebné nájsť novú kvalitu a nové riešenie. Vďaka rozdeleniu Československa sa zachovali dobré vzťahy na úrovni národných štátov. "Ktoré dva štáty v Európe k sebe majú bližšie ako Česko a Slovensko? Nenájdete ich," vyhlásil Vladimír Mečiar počas svojho úvodného prejavu.

Bývalý slovenský premiér poďakoval všetkým, ktorí proces rozdelenia Československa podporovali. "Dvadsaťpäť rokov je historicky krátky čas, ale tento čas nám dal možnosť byť spolu v strede Európy a šíriť myšlienku dobrých vzájomných vzťahov," dodal Mečiar.

Delenie ČSFR bolo podľa Klausa najnáročnejšie ako celok. "Keby som vyťahoval určité jednotlivosti, bolo by to umelé a nie tak zásadné. Myslím, že sme prišli na racionálnu metódu deliť makro spôsobom, nie mikro spôsobom," povedal počas debaty Klaus. Odmenou podľa neho za to bola príjemnosť a spokojnosť so spôsobom, ako to prebehlo.

Symbolická debata

Obaja bývalí premiéri symbolicky diskutujú v sále Snemovni ľudu v Novej budove Národného múzea, kde predtým sídlilo Federálne zhromaždenie. Václav Klaus a Vladimír Mečiar prednesú svoje krátke prejavy, po ktorých bude nasledovať diskusia moderovaná Danielom Takáčom z Českej televízie. Účastníci akcie budú rozhovor oboch rečníkov sledovať z pôvodných poslaneckých lavíc.

Česká a Slovenská Federatívna Republika zanikla na konci 31. decembra 1992. Od 1. januára sa bývalé Československo rozdelilo na dva samostatné štáty Českú republiku a Slovenskú republiku.

Hlavné osobnosti 

Delenie ČSFR je späté najmä práve s Václavom Klausom a Vladimírom Mečiarom, ktorí vtedy boli predsedami českej a slovenského vlády. Na rozdelení federácie sa dohodli 8. júla 1992 v brnenskej vile Tugendhat, dohodu potvrdili písomne ​​26. augusta takisto v Brne.

Zavŕšili sa tak tiahle diskusie politických reprezentácií o ďalšej budúcnosti ČSFR, ktoré sa začali už po páde komunizmu v roku 1989. K rozpadu Československa prispel aj fakt, že ODS nominovala Klausa na funkciu českého premiéra, hoci ho po voľbách prezident Václav Havel poveril zostavením federálnej vlády. Štátoprávne rokovania sa od tej chvíle viedli na úrovni republikových vlád.

Odstredivé tendencie umocnila aj voľba prezidenta, pri ktorej slovenskí poslanci v júli 1992 zablokovali potvrdenie Havla vo funkcii. Slovenská národná rada navyše 17. júla prijala Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenska a v rovnaký deň Havel oznámil abdikáciu. ČSFR až do definitívneho rozpadu na konci roka nemalo prezidenta. Jeho odstúpenie však malo skôr len symbolický význam, prezident v tej dobe nemal žiadny vplyv na rozhovory o ďalšom osude spoločného štátu.

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-03-11 12:48:53 - Feat.: - Title: Fico sa stretol v Bratislave s Klausom. Český exprezident súhlasil so slovenským premiérom 04 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 05 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hádzanie špiny na rivalov, spravodajské hry zo zahraničia i počasie. Ktoré premenné vstupujú do volieb?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:01