Reuters
StoryEditor

Kimove jadrové testy narušili štruktúru hornín, hrozí zrútenie celej hory a únik rádioaktivity

13.12.2017, 18:17
Niektorí odborníci v súvislosti s veľkou septembrovou explóziou upozornili tiež na možné riziko erupcie obávanej sopky Pektusan.

V oblasti severokórejskej jadrovej strelnice v Pchunggje-ri zaznamenali cez víkend geológovia dva nové otrasy. KĽDR tu vykonala už šesť jadrových testov, každý nasledujúci bol silnejší ako ten predchádzajúci. Odborníci usudzujú, že atómové skúšky rozpútali v podzemí procesy, ktoré môžu vyústiť do katastrofy.

Odozvy z hlbín zeme naznačujú, že obrie explózie nebezpečne narušili okolitú geologickú štruktúru. Niektorí odborníci usudzujú, že hora Mantap, v ktorej vnútri Severokórejčania svoje jadrové bomby testujú, trpí "únavovým syndrómom".

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor zo začiatku decembra s riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jurajom Krúpom o severokórejskej kríze:

"Únavový horský syndróm" je diagnóza, ktorá bola už skôr použitá pre lokality v bývalom Sovietskom zväze (Kazachstan) a Spojených štátoch (Nevada), kde sa testovali jadrové bomby. Znamená zásadné zmeny vo vnútri geologickej štruktúry, ktoré môžu viesť k nečakanému zrúteniu daného miesta. Vedci však zdôrazňujú, že každá lokalita je jedinečná a nemožno príliš zovšeobecňovať.

Spoločnosť Airbus, ktorá sa zaoberá vesmírnymi technológiami, zaobstarala počas septembrovej detonácie - zatiaľ poslednej a najmohutnejšej - snímky, ktoré ukazujú, že hora sa po explózii viditeľne posunula. Test sprevádzalo zemetrasenie o sile 6,3, ktoré otriaslo domami aj v severovýchodnej Číne. Odvtedy prebehlo v oblasti niekoľko silných otrasov, naposledy minulý víkend (o sile 2,9 a 2,4).

Pozor na únik rádioaktivity
To všetko je v mieste, ktoré seizmickou aktivitou nikdy predtým netrpelo. Čo sa to teda teraz deje v severokórejskom podzemí? Vedci jednoznačne vinia jadrové skúšky. Podľa nich mohlo dôjsť k fatálnemu poškodeniu zemskej kôry a tiež k destabilizácii okolitých horských masívov.

​Čínski seizmológovia nedávno varovali, že prípadné ďalšie testy môžu vyvolať ekologickú katastrofu. Podľa nich môže dôjsť k úplnému zrúteniu celej hory Mantap a následnému úniku rádioaktívneho žiarenia do ovzdušia. To by potom zamorilo rozsiahle oblasti východnej Číny.

"Samozrejme neviem, či niečo také skutočne nastane, ale taká hrozba tu je a nemožno ju podceňovať," citoval denník South China Morning Post jedného z čínskych geológov.

Svetové médiá začiatkom novembra písali na základe zistení juhokórejských tajných služieb o tom, že septembrová jadrová skúška spôsobila nešťastie, pri ktorom zahynulo vyše dvesto ľudí. Podľa japonskej televízie Asahi sa v dôsledku testu prepadol tunel a zasypal robotníkov, ktorí na stavbe pracovali.

Severokórejčania tieto tvrdenia odmietli ako cielenú dezinformáciu, ktorá má ich krajinu očierniť, pretože svet Pchjongjangu závidí úspechy jadrového programu.

​Tlačová agentúra KCNA sa tiež vysmiala tvrdeniu niektorých expertov, že lokalita je po mohutnej explózii do budúcna na ďalšie testovanie nepoužiteľná. "Tretí tunel v komplexe Pchunggje-ri je pripravený a obnovená bola aj stavba štvrtého tunela," uviedla agentúra.

Čo keď sa prebudí Pektusan?
Niektorí odborníci v súvislosti s veľkou septembrovou explóziou upozornili tiež na možné riziko erupcie najvyššej severokórejskej hory a obávanej sopky Pektusan (2 744 metrov). Tá sa totiž nachádza relatívne blízko (osemdesiat kilometrov) od jadrovej strelnice v Pchunggje-ri.

Tejto hore prisudzuje komunistický režim mytologický význam - podľa oficiálneho výkladu sa na jej svahoch narodil drahý vodca Kim Čong-il, otec terajšieho diktátora Kim Čong-una.

Vulkán sa naposledy prebudil k životu pred viac ako sto rokmi - v roku 1903.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 04 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 05 - Modified: 2024-03-24 11:30:00 - Feat.: - Title: Jedna z najväčších erupcií v histórii Zeme mohla úplne vyhladiť ľudstvo. Teraz poznáme odpoveď, ako sa nám podarilo prežiť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:51