Reuters
StoryEditor

Islamský štát sa vyhráža útokmi v Spojených štátoch ako odpoveď na Trumpove kroky

14.12.2017, 12:26
Autor:
ČTKČTK
Organizácia Islamský štát v posledných mesiacoch stratila značné územia, ktoré v Iraku a Sýrii dobyla pred zhruba tromi rokmi.

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) pohrozila útokmi na americkom území kvôli vyhláseniu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten minulý týždeň uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. O vyhrážke IS informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na sociálne siete.

"Budeme vykonávať viac operácií vo vašej krajine a usmažíme vás v plameňoch vojen, ktoré ste začali v Iraku, Jemene, Líbyi, Sýrii a Afganistane. Len počkajte," uviedol IS vo vyhlásení na jednej zo svojich stránok. Amerického prezidenta Trumpa označil IS za "psa" a pohrozil samovražednými atentátmi v Spojených štátoch. Ako dôvod uviedol Trumpove vyhlásenie o Jeruzaleme.

Jeruzalem je najhorúcejším bodom izraelsko-palestínskeho konfliktu, pretože ho obe strany chcú za svoje hlavné mesto. Preto Trump svojím vyhlásením vystupňoval napätie v oblasti a popudil moslimský svet. Za ohrozenie bezpečnosti v regióne ho kritizovala aj skupina západných krajín a aj Európska únia. Palestínske hnutie Hamas vyhlásilo kvôli tomu už minulý týždeň ďalšiu intifádu - povstanie proti Izraelu.

Organizácia Islamský štát v posledných mesiacoch stratila značné územia, ktoré v Iraku a Sýrii dobyla pred zhruba tromi rokmi. V súvislosti so stratou územia sa bezpečnostní experti obávajú novej fázy boja tohto teroristického zoskupenia, ktoré tak zrejme zintenzívni samovražedné atentáty v rôznych krajinách sveta.

Minulý týždeň iracký premiér Hajdar Abad ohlásil definitívnu porážku IS v Iraku. V Sýrii oznámila pred pár dňami ruská armáda ako spojenec sýrskych vládnych jednotiek, že tam splnila svoju úlohu - poraziť IS v Sýrii. Podľa hovorcu medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi ale v Iraku a Sýrii stále zostáva do 3-tisíc bojovníkov IS, ktorí stále predstavujú hrozbu.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 05 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:35