StoryEditor

Začína sa boj o podobu Bezpečnostnej rady OSN

19.05.2005, 00:00
Autor:
inkink
Iniciatíva Nemecka, Japonska, Brazílie a Indie vo veci rozšírenia Bezpečnostnej rady OSN sa stretla so zmiešanými ohlasmi. Kým USA reagovali zdržanlivo, Čína predložený návrh odmietla. "Rezolúcia protirečí záujmom mnohých krajín," oznámila pekinská vláda. Je pritom evidentné, že odpor Číny smeruje najmä proti tomu, aby sa členom najvyššieho orgánu OSN stalo aj Japonsko.


Otázka rozšírenia
Návrh spomenutej štvorice predvída zvýšenie počtu členov Bezpečnostnej rady OSN z 15 na 25. Po dve miesta nových stálych členov by pritom mali získať Ázia a Afrika, kým Európe a Latinskej Amerike by pripadlo po jednom novom mieste. Začiatkom týždňa návrh rezolúcie predstavitelia štyroch krajín predložili veľvyslancom asi sedemdesiatich štátov, ktorí s reformou viac či menej súhlasia. Diplomatickým cieľom kvarteta je teraz získanie podpory ďalších desiatok krajín, pretože vo Valnom zhromaždení OSN musia návrh schváliť dve tretiny všetkých členov OSN - a tých je v súčasnosti 191.
Americká reakcia bola nápadne zdržanlivá. "Dokument si podrobne preštudujeme a porovnáme s inými návrhmi," reagovali americké diplomatické kruhy v OSN. Američania sa však už s myšlienkou rozšírenia BR OSN zjavne stotožnili. Hovorí pre to nielen otvorená podpora japonských ambícií, ale napríklad aj článok v denníku The New York Times o údajnom odpore USA proti rozširovaniu práva veta. Jeho obsah naznačuje, že Američanom už v tejto chvíli ide viac o detaily ako o zásadné rozhodnutie. Pravda, čo sa týka Berlína, Američania sa v prospech Nemecka zatiaľ nikdy otvorene nevyslovili. Práve naopak, včera informoval americký denník Washington Post, že americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová nevidí dôvody na rozšírenie Bezpečnostnej rady o Nemecko.

Kto bude mať právo veta?
Nie je zatiaľ jasné, či iniciatíva Nemecka, Japonska, Indie a Brazílie nestroskotá na problematike práva veta. Podľa už spomínaného amerického denníka Washington iniciatívu podporí len vtedy, ak sa noví stáli členovia možnosti veta zrieknu. Ale kým Nemci ochotu v tomto smere signalizovali, India na tomto práve pevne trvá. V návrhu rezolúcie štyroch krajín sa v danej súvislosti uvádza: "Noví stále členovia majú mať rovnaké práva ako doterajšie štáty s právom veta (Rusko, USA, Veľká Británia, Francúzsko, Čína)." Súčasne sa v ňom konštatuje, že otázka veta nesmie byť prekážkou rozšírenia BR OSN.
Za možný kompromis sa považuje zatiaľ neoficiálny návrh, aby sa noví členovia na istý čas jednostranne zriekli práva na používanie veta. Fakt, že tento bod sa napokon v texte neobjavil, ide na vrub Indie, ktorá jeho vypustenie požadovala vzhľadom na vnútropolitickú situáciu.
Isté je však jedno. Doterajšia diskusia o zmenách ukazuje, že dobrovoľne sa doterajších privilégií nevzdá nikto. Preto ak niekto navrhnutú rezolúciu kvarteta kritizuje ako "diplomaciu železnou pákou", mal by si uvedomiť, že podniknúť riziko je niekedy nutné aj v diplomacii. (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:35