StoryEditor

NATO chce v Maďarsku radar

09.02.2005, 23:00
Bruselská centrála Severoatlantickej aliancie v týchto dňoch potvrdila, že vrch Zengő na juhu Maďarska považuje za ideálne miesto na výstavbu výkonného rádiolokátora, ktorý má byť súčasťou plánovaného výstražného systému.

Ochrancovia prírody z Maďarska aj zo zahraničia po týchto správach zintenzívnili hliadkovanie v pohorí Mecsek, aby zabránili poškodeniu prírody v chránenej oblasti.
Ochrancovia prírody sa tu pravidelne striedajú a za každú cenu chcú zabrániť výstavbe radaru. V pondelok požiadala maďarská pobočka ochranárskej organizácie Greenpeace o pomoc prezidenta Ferenca Mádla ako vrchného veliteľa armády. "Oficiálne je výstavba radaru zastavená, ale ministerstvo obrany sa v celej záležitosti začalo opäť aktivizovať. Nepohneme sa z miesta až do 15. februára, kedy sa končí sezóna výrubov," vyhlásil Roland Csáki z Greenpeace. Ochrancovia prírody oznámili prezidentovi, že v mieste plánovanej výstavby radaru je každý deň prítomných 40 až 50 aktivistov a v noci aj pri silných mrazoch hliadkujú šiesti až ôsmi. "Radar chcú postaviť za každú cenu na vrchu Zengő, aj keď ministerstvo vytypovalo ďalšie vyhovujúce miesta, ktoré nie sú v chránenej prírodnej oblasti," tvrdí Csáki. Ochranári vyzvali na podobné celonárodné protesty, aké pred rokmi zastavili výstavbu vodného diela Nagymaros na Dunaji. "Upozornili sme prezidenta, že prípadná výstavba radaru je v rozpore s ústavou a zákonmi, ktoré zakazujú výstavbu v chránenej oblasti," povedal vodca ochranárov Tamás Herbert po stretnutí s prezidentom.
Ministerstvo obrany tvrdí, že keby sa radar postavil na inom mieste, výstavba by sa predražila až o niekoľko desiatok miliárd forintov. Rezort obrany údajne vypracoval plán, podľa ktorého by sa mohol radar postaviť pomocou vrtuľníkov, bez zásahov do okolitej prírody. Nemusela by sa vybudovať prístupová komunikácia pre ťažké pracovné stroje a samotný radar by zabral len malé územie. "Prevádzkovanie radaru by si postupne vyžiadalo vybudovanie prístupovej cesty a príroda by bola poškodená," reaguje na tieto plány Herbert.
Protesty proti 44 metrov vysokému radaru sa začali už pred rokom, keď NATO oznámilo, že na 682 metrov vysokom vrchu Zengő chce postaviť jednu zo súčastí plánovaného výstražného systému. Na území Maďarska postavila aliancia v minulosti už dva rádiolokátory. Tie však nestoja v chránených oblastiach.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:23