StoryEditor

Nebezpečný incident nad Sýriou: Americké stíhačky vystrelili varovné svetlice proti ruským strojom

14.12.2017, 18:33
Autor:
ČTKČTK
Incident, ktorý hrozil zrážkou, trval údajne 40 minút.

Dve americká stíhacie lietadlá F-22 podieľajúce sa na bojoch v Sýrii na seba museli svetlicami upozorniť pilotov dvoch ruských lietadiel Su-25, aby predišli kolízii vo vzduchu. Oznámil to dnes hovorca Pentagonu Eric Pahon.

Američania podľa Pahona v stredu poskytovali letecké krytie svojim spojencom, ktorí bojujú proti radikálom na zemi v sýrskom pohraničí pri Búkamále.

Agresívny manéver

Incident, ktorý hrozil zrážkou, trval údajne 40 minút a koalícia, v ktorej americké stroje lietajú, kontaktovala Rusov dohodnutým komunikačným kanálom, aby sa zabránilo zlému prepočtu letu. Pahon povedal, že v jednej chvíli bolo jedno ruské lietadlo tak blízko, že americký pilot musel pristúpiť k "agresívnemu manévru, aby sa vyhol kolízii".

Wikimedia

​Ruské bojové lietadlo Su-25.

USA a Rusko, sa dohodli na dodržiavaní "bezkonfliktnej zóny" v leteckom priestore východne od rieky Eufrat. Predstavitelia USA už skôr upozorňovali, že hrozí kolízia obidvoch armád s tým, ako sa zmršťuje bojisko proti ustupujúcim radikálom.

"Naši piloti stále ťažšie rozlišujú, či ide zo strany ruských kolegov o úmysel alebo len o čestné omyly," povedal Pahon. Podľa neho sa koalícia bojí, že jej stroje môžu niektoré ruské lietadlo zostreliť, ak ich piloti vyhodnotia ako hrozbu pre spojencov zapojených do pozemných bojov. Rusko a USA bojujú v Sýrii na opačných stranách - Rusko podporuje sýrsku armádu, USA arabsko-kurdskú koalíciu.

Rokovania v Ženeve

Medzitým v Ženeve pokračovali rokovania o riešení konfliktu. Sýrska vládna delegácia nie je ochotná rokovať s oponentmi Damasku priamo, kým opozícia nezmení názor na odstúpenie prezidenta Asada. Povedal to vo štvrtok šéf vládnej delegácie Bašár Džaafarí. V Ženeve sa pod záštitou OSN uskutočnilo od 28. novembra do štvrtka ôsme kolo rokovaní o politickom riešení sýrskej krízy. Rovnako ako predchádzajúce kolá neprinieslo žiadny pokrok.

Prostredník rozhovorov, ktorým je splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, v rozhovore pre švajčiarsku televíziu v stredu povedal, že by Rusko malo pomôcť prinútiť Damask vyjednávať a dohodnúť sa na novej ústave a voľbách. Inak podľa neho hrozí Sýrii rozpad.

Trpia civilisti

Džaafarí k tomu vo štvrtok povedal, de Misturov rozhovor bol chybou a že sa ním splnomocnenec pripravil o úlohu sprostredkovateľa. Sýrsky diplomat ubezpečil, že Damask má záujem dohodnúť sa a ženevské rokovania berie vážne. Kým vraj však bude opozícia trvať na svojej požiadavke na odstúpenie prezidenta Asada, priame rokovania sa nemôžu konať.

De Mistura upozornil, že samotné vojenské víťazstvo nestačí, ako dokazuje prípad Líbye. Nevyhnutné je podľa neho dospieť rýchlo k politickej dohode, ak sa nemá Sýria rozdrobiť.

Násir Harírí, ktorý viedol opozičný delegáciu, naznačil, že v Sýrii vinou vlády stále trpia civilisti. Armáda oblieha od roku 2013 východnúj Ghútu pri Damasku, kde podľa OSN rýchlo pribúda detí vyčerpaných hladom. Harírí dnes povedal, že neschopnosť dohodnúť sa o Ghúte je dôkazom "neschopnosti a viny" svetového spoločenstva. "Je hanba, že musíme vyjednávať, aby nám oni (vláda) dali pár bochníkov chleba," povedal Harírí.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:25