Žiaci vo francúzskom Nice používajú kloktacie testy. Na Slovensku sa školy otvorili, ale u detí sa covid zatiaľ nezisťuje.Reuters
StoryEditor

Francúzsko už nebude testovať zadarmo. Chce motivovať k očkovaniu

15.10.2021, 18:19
Autor:
ČTKČTK
V lekárňach budú za antigénny test platiť v priemere 22 eur, PCR testy stoja približne 44 eur.

Francúzsko odo dneška neponúka bezplatné testy na koronavírus ľuďom, ktorí nie sú očkovaní proti covidu-19. Bude však existovať niekoľko výnimiek, a tak sa plateniu vyhnúť napríklad ľudia, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu byť vakcinovaní, alebo tí, ktorým test nariadil lekár či hygiena kvôli kontaktu s nakazeným. Rozhodnutie vlády má k očkovaniu motivovať ľudí, ktorí sa doteraz vakcíne vyhýbali, napísala agentúra AFP.

Vo Francúzsku potrebujú pravidelné testy na koronavírus tí, ktorí si chcú užívať spoločenského života a nemôžu sa preukázať dokladom o očkovaní alebo prekonaní choroby covid-19. Covidové pasy sa musia predkladať napríklad pri návšteve reštaurácií, kín či plaveckých bazénov a nutné sú aj pre cesty diaľkovými spojmi.

Podľa vlády už očkovacia kampaň pokročila natoľko, že všetci už dostali možnosť nechať si aplikovať vakcínu. Tí, ktorí ju nechcú, už testy zadarmo mať nebudú. V lekárňach budú za antigénny test platiť v priemere 22 eur, PCR testy stoja približne 44 eur.

Neočkovaných alebo len čiastočne očkovaných je v 68 miliónovom Francúzsku skoro sedem miliónov dospelých.

"Platenie je samozrejme trochu otrava, ale jednoducho sme sa rozhodli neočkovať," povedal agentúre AFP v Rennes 52-ročný Frédéric Gérard.

Peniaze nie sú motiváciou pre očkovanie ani pre 39-ročného manažéra Vincenta z Alsaska, ktorý čaká na schválenie vakcíny od firmy Novavax. "Samozrejme je tu povinnosť testovať sa každé tri dni, ale to, že je potrebné zaplatiť, jednoducho patrí k pravidlám hry," povedal.

Francúzske médiá píšu, že záujem o testy dnes značne opadol. Vo štvrtok, kedy boli testy naposledy zadarmo, sa ešte v lekárňach tvorili fronty. "Dnes je ľudí znateľne menej," povedala AFP parížska lekárnička Evelyne Bismuthová.

Spoplatnenie testov na koronavírus pre neočkovaných zaviedol alebo zvažuje rad krajín. Bezplatné testy pre neočkovaných skončili v polovici septembra napríklad v Grécku.

Od pondelka si rýchlotesty na koronavírus musia hradiť tiež neočkovaní Nemci. Testy sú spoplatnené aj na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:58