Reuters
StoryEditor

Briti sa obávajú ruských ponoriek: Môžu prerušiť podmorské káble, bola by to katastrofa

15.12.2017, 12:07
Autor:
ahaaha
Maršál britského vojenského letectva tvrdí, že zraniteľnosť podmorských káblov predstavuje "novú hrozbu pre náš spôsob života."

Šéf generálneho štábu britskej armády varoval, že Rusko by mohlo narušiť komunikačné a internetové káble vedúce po morskom dne. Podľa Stuarta Peacha by to mohlo mať katastrofické dopady na ekonomiku a Británia preto musí komunikačné línie lepšie chrániť.

"Modernizácia ruského námorníctva a konvenčných aj nukleárnych ponoriek predstavuje hrozbu a preto sme spolu so svojimi atlantickými spojencami ako prioritu určili misie a úlohy na ochranu morských komunikačných línií," vyhlásil podľa BBC Stuart Peach vo štvrtok na pôde think tanku Royal United Services Institute (RUSI).

Maršál britského vojenského letectva dodal, že zraniteľnosť podmorských káblov predstavuje "novú hrozbu pre náš spôsob života."

"Určite si dokážete predstaviť, že prerušenie týchto káblov by malo na našu ekonomiku a naše životy okamžitý a potenciálne katastrofálny vplyv," dodal Peach, ktorý budúci rok nahradí českého generála Petra Pavla na poste šéfa Vojenského výboru NATO.

Denník The Financial Times dodáva, že podmorské káble zaisťujú 97 percent globálnej komunikácie a každý deň cez ne prebehnú finančné transakcie v hodnote 10 biliónov dolárov (približne 8,5 bilióna eur). Americké spravodajské kruhy podľa denníka nedávno varovali, že ruské ponorky v Atlantiku "agresívne" operujú v blízkosti káblov, čo je údajne ďalším dôkazom ruského záujmu o nekonvenčné metódy vedenia vojny.

"V hybridnej vojne stačí preťať pár optických vlákien a britskú ekonomiku citeľne zasiahnete. Ak chcete, tak môžete niekomu poriadne znepríjemniť život, a nemusíte mu ani vyhlasovať vojnu," vyhlásil nedávno bývalý šéf britskej tajnej služby GCHQ Robert Hannigan. Tiež konzervatívny poslanec Rishi Sunak varoval, že podmorské káble sú nedostatočne chránené a proti útoku nepriateľskej mocnosti či teroristov sú veľmi zraniteľné.

01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 03 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 04 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 05 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:09