StoryEditor

Eduard Kukan: Úspechom bude, ak presadíme tri až štyri požiadavky

14.12.2005, 23:00

Je nový britský návrh rozpočtu pre Európsku úniu na roky 2007 až 2013 v línii s požiadavkami, ktoré si Slovensko pre rokovania vytýčilo?
- Naše základné stanovisko bolo, že sme chceli rokovať aj o pôvodnom britskom dokumente s cieľom zlepšiť ho v náš prospech. Všetky neoficiálne informácie, ktoré mám k dispozícii, svedčia o tom, že nový návrh našu pozíciu zlepší.
Stanovisko, ktoré sme zaujali, bolo z nášho pohľadu správne - bolo európske. Keďže všetky členské štáty chcú rozpočet, chcú ho do konca roku, chcú ho počas britského predsedníctva. Každý vie, že s rastúcim časovým tlakom to bude horšie, a ak by nebol rozpočet, najviac na to doplatia nové členské krajiny. Samozrejme, nechceme dohodu za každú cenu. Naša pozícia je vyjednávať, tak aby to pre nás bolo lepšie. Návrh zverejnený dnes (včera) nie je finálny. Celková tendencia však je v súlade s tým, čo sme vyjadrili v našom pôvodnom stanovisku.

Slovensko išlo do rokovaní s piatimi prioritami. Podarí sa nám ich presadiť všetky, prípadne, ktoré by mohli byť zohľadnené. Čo budeme považovať za úspech, ak sa podarí presadiť?
- Keby britské predsedníctvo zohľadnilo všetky požiadavky 25 členských štátov, tak by to bol ideálny dokument a bolo by to najlepšie, ale to v praxi neexistuje. Pre nás je veľmi dôležité, aby sme dostali dostatok financií na odstavenie elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Pôvodný návrh bol 237 miliónov eur, pre nás je dôležité, aby to bolo viac.
Zásadnou vecou je, aby DPH bola nárokovateľnou položkou, aj tu máme indície, že sa nám vyhovie. Nevieme, či vo všetkých fondoch, ale určite to bude ústretový krok voči nám. Zvýšenie spolufinancovania zo 70 na 85 percent už bolo rozhodnuté. Dôležité je, že sa bude môcť financovať aj bytová výstavba, čo je veľmi dobrá správa pre ministra Gyurovského. Ďalej chceme pružnejší prístup pri čerpaní prostriedkov - takže N+´3 nielen do roku 2010, ale až do roku 2013 - to však nevyzerá príliš nádejne. Takže tri až štyri z našich priorít by sme vedeli presadiť, a to by som považoval za úspech.

Ako tesne pred summitom hodnotíte britský spôsob rokovaní, ktorý ste v nedávnom rozhovore pre naše noviny označili za čarovný?
- Že Briti majú čarovný spôsob rokovaní, to už britské predsedníctvo raz dokázalo, keď sa začali prístupové rokovania s Tureckom a Chorvátskom. Vtedy sme do poslednej chvíle nevedeli, ako sa to skončí. Výsledok bol taký, že sme ho s nadšením podporili.
Ja som tým chcel povedať, že rozhodujúci je výsledok a ako sa k nemu dopracujeme, to už je podružná otázka. Niekto to robí transparentne, systémovo, niekto to robí menej zrozumiteľne, využívajúc rôzne diplomatické cestičky.
Britský postoj v otázke rozpočtu sa za ostatné tri týždne stal zrozumiteľnejší aj konkrétnejší. Hoci je pravda, že sa to robí na poslednú chvíľu. V každom prípade však predsedníctvo zohľadňuje to, o čom sa na rokovaní hovorí. Takže, až bude výsledok, tak vám poviem, či sa potvrdilo, že tá čarovná britská diplomacia je výkonná.

Aký je náš postoj k prepojeniu britského rabatu s reformou spoločnej poľnohospodárskej politiky, a teda oprávnenosti Británie žiadať reformu dotácií v prípade vzdania sa časti rabatu?
- Je tu taký skrytý súvis týchto dvoch vecí. Všetci hovoríme o tom, že Británia by sa mala vzdať časti svojho rabatu. Kritika sa vyjadruje rôznymi spôsobmi. Briti ukázali, že sú chcú byť flexibilní. No túto pružnosť veľmi razantne zväzujú s tým, že je potrebné preskúmať výdavkovú štruktúru rozpočtu, osobitne racionalitu vynakladania prostriedkov na spoločnú poľnohospodársku politiku. Teraz to nie je možné, pretože v roku 2002 dotácie všetci odsúhlasili a Briti na to nemajú odpoveď. Podpísali to a súhlasili s tým. Túto otázku ešte dávajú do súvisu s modernizáciou rozpočtu, pod ktorou sa rozumie aj modernizácia poľnohospodárskej politiky. My sme za, ale až po roku 2013. Dovtedy to nie je reálne, ak chceme, aby rozpočet platil. V budúcnosti podporíme, aby sa taká analýza urobila. Pretože s ohľadom na percento, ktoré poľnohospodárstvo robí v hrubom národnom produkte, s ohľadom na počet obyvateľov, ktorí pracujú v poľnohospodárstve, a s ohľadom na peniaze, ktoré tam idú, je to absolútne neadekvátne a prehnané. Je tam veľký priestor na racionalizačné opatrenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:57