StoryEditor

Atény sprísňujú pravidlá

02.01.2006, 23:00

Do Grécka, ktoré patrí medzi hlavné vstupné brány do Európskej únie, prichádzajú každý rok tisíce ilegálnych prisťahovalcov z Ázie, Blízkeho východu, Afriky a východnej Európy. Preto sa množia prípady podobné aj nasledujúcemu úlovku aténskej polície z minulého mesiaca. Vtedy zadržali sedem ilegálnych prisťahovalcov a dvoch predpokladaných členov kriminálnej siete, ktorá pašuje Gruzíncov do Grécka cez Turecko. Spomínané osoby zatkli v priestoroch cestovnej agentúry v centre Atén, ktorú miestni policajti už dlhší čas intenzívne monitorovali. Banda pašerákov prepravila gruzínskych štátnych príslušníkov z Tbilisi do Atén autobusom. Ilegálni imigranti dostali od kriminálnikov falošné cestovné dokumenty. Značnú časť dlhej cesty strávili v špeciálne upravenom priestore pod sedadlami.

V oblasti ilegálneho prisťahovalectva práve Grécko označujú politickí pozorovatelia za najslabší článok Európy. Územie tejto krajiny totiž tvorí veľké množstvo ostrovov a ostrovčekov. Grécke brehy omývajú viaceré moria a krajina susedí s niekoľkými nečlenskými krajinami EÚ.

Pred budovou albánskeho veľvyslanectve v Aténach panuje nervozita. Ilegálni imigranti sa snažia zabezpečiť si dokumenty potrebné na to, aby sa mohli uchádzať o amnestiu. Tieto papiere potrebujú najprv úradne overiť na ambasáde a následne ich môžu poslať na príslušné grécke úrady. Medzi čakajúcimi sa nájdu aj takí, čo sem chodia denne. Viacerí sa sťažujú, že poplatok na podanie žiadosti o trvalý pobyt predstavuje 2 000 eur, čo si nemôžu dovoliť.

Grécko zápasí s pomerne vysokou mierou nezamestnanosti. Viacerí analytici preto upozorňujú na negatívne nálady ľudí. Tie sú namierené proti jednému miliónu prisťahovalcov, čo je 10 percent obyvateľstva krajiny. Úmerne s týmto stavom narastá popularita politickej strany Laos, ktorá je známa svojou agendou proti prisťahovalcom. "Naša pohostinnosť platí pre niektorých ľudí, a nie celý svet. Ak sem, do Grécka, príde každý, tak sa staneme centrom utrpenia a chudoby. U nás potrebujeme asi 2,3, až 5 percent prisťahovalcov, a to sme už dosiahli pomyselnú hranicu," hovorí jej líder Jorgos Jorginu.

V aténskom stredisku pre prisťahovalcov evidujú žiadateľov z Balkánu, Afriky a Ázie. Mnohým imigrantom udelili teraz amnestiu, ale podľa odhadov približne 80 percent prisťahovalcov zostáva v krajine ilegálne. Na to, aby mohli dostať nové doklady, musia dokázať, že v Grécku žijú viac ako jeden rok. Väčšina z nich pracuje načierno, a tak asi ťažko dostanú príslušné potvrdenie od zamestnávateľa. Podľa gréckeho ministra vnútra Thanosa Veserianisa tí, čo si nedokážu zlegalizovať pobyt, musia opustiť krajinu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:59