StoryEditor

USA zaplatia maďarským Židom

17.03.2005, 23:00

Spojené štáty sú údajne ochotné zaplatiť 25,5 milióna dolárov za majetok maďarských Židov, ktorý prevážal tzv. zlatý vlak v roku 1945 smerom do Nemecka. Americkí vojaci vlak 11. mája 1945 zadržali v mestečku Werfen neďaleko rakúskeho Salzburgu a jeho náklad sa postupne strácal z amerických vojenských skladov.
Vláda USA chce vyplatením spomenutej sumy ukončiť spor s dedičmi poškodených, ktorí zažalovali Spojené štáty na federálnom súde v Miami. Z tejto sumy sa má 21 miliónov dolárov použiť na sociálne programy určené maďarským obetiam holokaustu. Tie žijú v rôznych krajinách sveta, preto 40 percent sumy bude určené príslušným organizáciám v Izraeli, 22 percent poputuje do Maďarska, 21 percent do Spojených štátov, sedem percent do Kanady a desať percent do ďalších krajín, kde žijú potomkovia maďarských obetí holokaustu. Maďarská federácia Židov, ktorí prežili holokaust, Združenie maďarských Židov v Izraeli a Svetový židovský kongres s týmto návrhom predbežne súhlasili.
Takzvaný zlatý vlak obsahoval 44 vagónov plných zlata, striebra, šperkov, vzácneho porcelánu, obrazov, kobercov, kožušín a ďalších cenností ukradnutých nacistami od 800-tisíc maďarských Židov v priebehu roku 1944, keď sa po fašistickom prevrate tzv. šípových krížov začalo aj v Maďarsku masové prenasledovanie Židov. Nemci pri ústupe naložili nakradnutý majetok na vlak, ktorý smeroval do Bavorska.
Americkí vojaci zhabali vlak ako majetok nepriateľského štátu a odmietli vydať jeho obsah maďarskej židovskej obci. Náklad vlaku uložili do skladu, odkiaľ ho postupne rozoberali americkí dôstojníci aj radoví vojaci. Americké vojenské veliteľstvá aj byty dôstojníkov na juhu Nemecka v Rakúsku boli často zariadené nábytkom a kobercami pochádzajúcimi zo židovského majetku. Časť cenností sa objavila aj na dražbách.
Vláda Spojených štátov odmietala žiadosti na odškodnenie s tým, že celá záležitosť je už premlčaná. Až prezident Bill Clinton vytvoril vyšetrovaciu komisiu, ktorá v roku 1999 dala za pravdu maďarským Židom. Podľa potomkov poškodených mal náklad zlatého vlaku hodnotu viac než tri miliardy dolárov. Dnes by to bol asi desaťnásobok tejto hodnoty. Navrhnutá suma 25,5 milióna dolárov sa preto považuje za americké gesto dobrej vôle.
Dnes žije už iba jeden svedok, ktorý si zlatý vlak pamätá. Strýc Bálinta Bogu totiž dostal v roku 1945 za úlohu chrániť zlatý vlak pred postupujúcou Červenou armádou. Bálint mal v roku 1945 sedem rokov a strýc ho zobral so sebou do vlaku. Územie Maďarska tak chlapec opustil práve na zlatom vlaku. "Na vlak sme nastúpili tesne pred hranicami. Niekoľko vozňov bolo prispôsobených na dlhší pobyt celých rodín. Bolo tam niekoľko rodín, ktoré sa v týchto pohnutých dobách snažili opustiť územie Maďarska," povedal Boga v Maďarskej televízii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:51